Olimpijada 1980

(Preusmjereno sa stranice Letnje olimpijske igre 1980.)

XXII. Olimpijske igre - Moskva 1980

XXII. Olimpijske igre - Moskva 1980
Opći podaci
Grad domaćin Moskva, SSSR
Otvaranje 17. srpnja 1980.
Zatvaranje 3. kolovoza 1980.
Statistika
Broj država 80
Broj sportaša 5217
Broj sportova 21
Broj takmičenja 203

Odluka da se Olimpijske igre održe 1980. godine u Moskvi donešena je 23.10. 1974. kada je Los Angeles - koji je jedini istakao protukandidaturu - poražen s 39 naprama 20 glasova. Ta je odluka donešena za vrijeme detanta i njome se nastojalo pokazati kako je olimpijski pokret lišen ideoloških predrasuda, odnosno da se Olimpijske igre mogu održati u komunističkoj zemlji.

No, u međuvremenu je hladni rat ponovno eskalirao tako da je moskovska Olimpijada ostala trajno zasjenjena jednim od najvećih bojkota u historiji Igara. Njega su inicirale SAD, protestirajući zbog sovjetske invazije na Afganistan, a njemu su se, na ovaj ili onaj način, priključile 64 zemlje. Američkim sportašima je bilo zabranjeno sudjelovati, dok su druge zapadne države dozvolile svojim sportašima da nastupaju kao pojedinci, odnosno da nastupaju pod olimpijskom umjesto nacionalnom zastavom.

Olimpijski bojkoti 1976-1984

Igre su i pored toga ostale upamćene kao veliki spektakl, a različita natjecanja su održana širom tadašnjeg SSSR-a. Nedostatak zapadnih rivala je mnoga od njih, pak, učinio predvidljivima pa su Igrama dominirali sovjetski i drugi sportaši iz istočnog bloka. Ipak, prisustvo košarkaškog tima iz tadašnje Jugoslavije je Sovjete lišilo zlatne medalje.

Sovjeti su zbog nedolaska Amerikanaca bili uvrijeđeni te su se odlučili na odmazdu organizacijom istovjetnog bojkota za Olimpijadu u Los Angelesu.