Olimpijada 1960

(Preusmjereno sa stranice Letnje olimpijske igre 1960.)

XVII. Olimpijske igre - Rim 1960

XVII. Olimpijske igre - Rim 1960
Opći podaci
Grad domaćin Rim, Italija
Otvaranje 25. kolovoza 1960.
Zatvaranje 11. rujna 1960.
Statistika
Broj država 83
Broj sportaša 5348
Broj sportova 14
Broj takmičenja 150

U Rimu su se Olimpijske igre trebale održati još 1908. godine, ali su lokalni organizatori, nakon erupcije Vezuva 1906. godine, od toga odustale, pa su igre umjesto toga održane u Londonu.

Rim je pravo na domaćinstvo Igara 1960. godine izborio u konkurenciji s Lausanneom, Bruxellesom, Detroitom, Ciudad de Mexicom i Budimpeštom.

Na rimskoj Olimpijadi su se zlatnim medaljama ovjenčali buduća boksačka zvijezda Muhammad Ali (koji je tada nastupao pod imenom Cassius Clay) i budući grčki kralj Konstantin II.

Najveća heroina igara bila je američka atletičarka Wilma Rudolph, koja je osvojila tri medalje u sprintu usprkos toga što je u djetinjstvu bila preboljela dječju paralizu.

Najveći događaj Igara bila je utrka u maratonu, gdje je sudjelovao Etiopljanin Abebe Bikila. On je trčao bosonog, a dodatna motivacija mu je bila to što su se igre održavale u Italiji koja je 1935. godine bila napala i osvojila njegovu zemlju u italijansko-etiopskom ratu. Uspio je ne samo pobijediti nego i postaviti svjetski rekord u maratonu od 2 sata, 15 minuta i 16,2 sekunde. Abebe Bikila je tako postao prvi crni Afrikanac sa zlatnom medaljom.

Rimska Olimpijada je bila posljednja na kojoj će sudjelovati Južna Afrika pod režimom apartheida.