Lesotosaur

(Preusmjereno sa stranice Lesothosaurus)

Lesothosaurus diagnosticus je bio mali dvonožni dinosaur koji je živio u doba jure.

Lesothosaur
Status zaštite
Status zaštite: Fosil
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Sauropsida
Nadred: Dinosauria
Red: Ornithischia
Rod: Lesothosaurus
Galton, 1978.

Opis uredi

Bio je nešto veći od psa. Tijelo mu je bilo dugo i pokriveno ljuskama. Vrat je bio kratak i debeljuškast. Na maloj glavi nalazile su se velike oči i gubica u obliku kljuna u kojem su se nalazili mali zubi. Prednje noge su bile zdepaste i kratke, a stražnje duge i prilagođene za brzo trčanje. Njegov rep je bio dug. Hranio se raznim biljkama. Živio je u Africi.

Povijest istraživanja uredi

Lesothosaurus je član Ornithischia, grupe dinosaura biljoždera. Ime mu je dao paleontolog Peter M. Galtonu 1978. godine; ono znači "gušter iz Lesota". Monotipična je vrsta, što znači da postoji samo jedna valjana vrsta, Lesothosaurus diagnosticus, unutar roda.

Lesothosaurus je izvorno smatran ornitopodom. Međutim, novije djelo Paula Serena je sugeriralo da on zapravo predstavlja jednog od najprimitivnih pripadnika Ornithischia. Taksonomijska povijest Lesothosaurusa je kompleksna i Sereno je dugo bio zbunjen sa fabrosaurusima, još jednim malenim dinosaurusima iz istog područja. Godine 2005., Richard J. Butler objavio novu filogenetičku studiju o pripadnicima Ornithischia, u kojoj je predložio da je Lesothosaurus bio bazalni član Neornithischia, koji uključuje pahicefalosaure, ceratopse i ornitopode. On je vjerovao da je bio prethodnik hipsilofodonta i kasnijih ornitopodnih dinosaura. Smatra se manje primitivnim od Pisanosaurusa, ali manje naprednim od Heterodontosaurusa.