Leslie William Nielsen, OC (Regina, Saskatchewan, 11. veljače 1926. - 28. studenog 2010.) bio je kanadsko-američki komičar i glumac. Najpoznatiji je po ulogama u filmovima "Ima li pilota u avionu?" i trilogiji "Goli pištolj".

Leslie Nielsen
Leslie Nielsen 2008.
Biografske informacije
RođenjeLeslie William Nielsen
11. februar 1926.
Kanada Regina, Saskatchewan, Kanada
Smrt28. 11. 2010. (dob: 84)
SupružnikMonica Boyer (1950.-1956.)
Alisande Ullman (1958.-1973.)
Brooks Oliver (1981.-1983.)
Barbaree Earl (2001.-)
Opus
Djelatni period1948. - 2010.
Znamenite uloge
Kapetan Frank Drebbin u Goli pištolj

Rodio se u mjestu Regina, kanadska pokrajina Saskatchewan. Otac Ingvard bio je Danac i Kanađanin, a majka Maybelle, bila je Velšanka. Njegov brat Erik bio je zamjenik kanadskog premijera tijekom 1980-ih, a Leslie je nećak pokojnog glumca Jeana Hersholta. Nakon što je završio srednju školu, priključio se Kanadskom zrakoplovstvu gdje je jednu godinu služio kao repni strijelac, ali nije vidio borbe u Drugom svjetskom ratu.

Nakon rata, našao je posao kao disc jockey na jednoj radio postaji u Calgaryu. Tamo je radio jedno vrijeme, a zbog talenta primjećen je, te je dobivao uloge pripovjedanja u dokumentarcima i reklamama. Sam se osvrnuo na to razdoblje rekavši da "tu nije bilo mnogo zlata, dobivali smo od 75 do 100 dolara po emisiji".

Već 1950. godine imao je 50 nastupa u raznim oblicima glumačkog posla. Pojavio se i u jednoj seriji imena "Zabranjeni planet", znanstvenoj fantastici gdje je glumio kapetana svemirskog broda.

Tijekom karijere snimio je mnogo filmova, sa različitim uspjesima i kod kritike i kod publike. Jedan je kritičar rekao da oni koji ga vole ne gledaju filmove nakon "Ima li pilota u avionu?" i trilogije "Goli pištolj".

Ipak istakao se velikim talentom. Snimio je jedan film koji je režirao Mel Brooks, u kojem je glumio potomka grofa Drakule. U jednoj sceni Mel glumi ubojicu vampira imenom Van Helsing.

Nielsen je odlikovan Redom Kanade, a ženio se 4 puta. Iz drugog braka ima dvoje djece. U jednom, nedavnom, intervjuu izjavio da ima poteškoća sa sluhom. Obožava igrati golf, te je o tome snimio i 4 videokasete. Ipak, još je jako vitalan i glumački aktivan. Po humoru mu je sličan i George Gaynes.

Filmografija

uredi

Eksterni linkovi

uredi