Lesbisch-schwules Stadtfest Berlin

Lesbisch-schwules Stadtfest Berlin, takođe i Motzstraßenfest je godišnja ulična proslava - vašar koji se organizuje na Nollendorfplatzu u Berlinu od 1993. godine. Prostire se kroz Motzstraße (otuda i naziv Motzstraßenfest), Eisenacher Straße, Fuggerstraße i Kalckreuthstraße. Sa oko 400.000 posetilaca to je najveća manifestacija te vrste u Evropi. Organizator je Regenbogenfonds, dok pokrovitelj festivala Klaus Wowereit, gradonačelnik Berlina. Raniji pokrovitelji su bili Elisabeth Ziemer, predsednica opštine Schöneberg , kao i političarke Andrea Fischer i Renate Künast. Četvrtkom pre početka Motzstraßenfest-a podiže se zastava duginih boja na zgradi opštine Tempelhof-Schöneberg.

Motzstraßenfest 2006 (Kalckreuthstraße)

Program uredi

Od 2004. godine festival je podeljen na 6 tematskih celina, koje pokrivaju: radio, sport, putovanje, film, politiku i AIDS, u okviru kojih udruženja organizuju različite programe i postavljaju info-štandove. Na nekoliko bina se priređuje različit program, sa različitom vrstom muzike. Od programa koji se ponavljaju svake godine, izdvajaju se nastup DJ-a WestBama i talkshow Das wilde Sofa, u kome su prethodnih godina učestvovali mnogi političari/ke i poznate ličnosti, kao što su Klaus Wowereit, Gregor Gysi, Volker Beck, Renate Künast, Christian Ströbele, Claudia Roth, Jürgen Trittin, Brigitte Zypries, Cem Özdemir, Klaus Lederer, Dirk Bach, Andrea Fischer, Peter Kurth, Georg Uecker i Luci van Org.

Rainbow Award uredi

Od 1996. godine tokom festivala se dodeljuje Rainbow Award (Nagrada duge), osobama i organizacijama koje su se posebno zauzele za pitanja LGBT osoba. Nagradu dodeljuje Regenbogenfonds.

Dobitnici i dobitnice nagrade su:[1]

Povezano uredi

Reference uredi

  1. regenbogenfonds.de: Rainbow Award

Vanjske veze uredi