Les Girls je američki filmski mjuzikl snimljen 1957. godine u režiji Georgea Cukora. Jedna od naslovnih protagonistica, čiji lik tumači Kay Kendall, je bivša plesačica koja odluči napisati memoarsku knjigu o svojoj karijeri u plesnoj trupi, a zbog čega je dvije bivše kolegice, koje tumače Mitzi Gaynor i Taina Elg tuže sudu, bojeći se za svoju reputaciju. Radnja prikazuje kako svaka od njih daje vlastitu verziju događaja, a kako dodatnu konfuziju stvara njihov šef koga tumači Gene Kelly.

Les Girls
promotivna fotografija za film
RežijaGeorge Cukor
ProducentSol C. Siegel
Saul Chaplin (pridruženi producent)
ScenarioJohn Patrick
sinopsis: Vera Caspary
UlogeGene Kelly
Kay Kendall
Mitzi Gaynor
Taina Elg
Jacques Bergerac
Leslie Phillips
MuzikaCole Porter (muzika i stihovi)
FotografijaRobert Surtees
MontažaFerris Webster
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
3. 10. 1957 (1957-10-03)
Trajanje114 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet3,384.000 $[1]
Bruto prihod3,865.000 $[1]

Les Girls je nastao u produkciji studija MGM, koji je u to vrijeme uživao vrhunac ugleda zbog spektakularnih i kvalitetnih mjuzikala. Predložak za scenario je dala istoimena knjiga Vere Caspary, spisateljice koja se zbog komunističke prošlosti dotada bila nalazila na tzv. "sivoj listi". Iako ju je angažman skinuo sa liste i tako prekinuo po njene kolege još uvijek aktualne progone, Caspary se žalila da konačni film nimalo ne sliči na knjigu, te se šalila kako je postala "najbolje plaćeni pisac na svijetu", s obzirom da je honorar od 80.000 US$ ostvarila za samo dvije riječi "Les Girls".[2]

Za MGM je daleko važniji bio angažman Colea Portera koji je napisao muziku, ali i Genea Kellyja kojemu je upravo tada isticao ugovor sa studijem. Les Girls se, pak, najviše isticao neobičnom narativnom strukturom, odnosno prikazivanjem istih događaja iz različitih perspektiva po uzoru na japanski film Rashomon. Na kraju nije postigao komercijalni uspjeh; usprkos relativno velike gledanosti je završio u "minusu", i to zbog velikih troškova produkcije. Sljedeće je godine, pak, nagrađen Zlatnim globusom za najbolji mjuzikl ili komediju.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 The Eddie Mannix Ledger, Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study .
  2. p.249 McGilligan, Patrick George Cukor: A Double Life London: Faber and Faber 1992

Vanjske veze uredi