Лепеница (притока Велике Мораве)

Disambig.svg
Уколико сте тражили нешто друго, погледајте чланак Лепеница (вишезначна одредница).
Лепеница
LepenicaBatočina.jpg
Река Лепеница у Баточини
Локација
Државе Srbija Србија
Градови Крагујевац
Хидрографија
Ушће Велика Морава
Дужина 48 km
Хидрологија
Проток
  – средњи

m³/s
Слив Црноморски

Лепеница, је највећа и најзначајнија река града Крагујевца. Извире на Гледићким планинама код брда Столице у Голочелу, а улива се у Велику Мораву као лева притока код Миљковог манастира. Од извора Студенца тече од југозапада у правцу североистока кроз Крагујевачку котлину до брда Шупљаја у Бадњевцу, затим тече према истоку кроз Бадњевачку котлину.

Река Лепеница у Крагујевцу

Дужина тока Лепенице је 48 -{km}-. Раније је дужина тока износила 60 -{km}- јер је Лепеница текла упоредо са током Мораве поред Лапова и Марковца. Међутим, од велике поплаве 1897. године, она је код Рогота скренула ток према истоку. Тиме је скратила првобитни ток за 12 -{km}-.

Лепеница просечно даје близу 3 -{m³}- воде Великој Морави. При ниском водостају, за време већих суша, Лепеницом тече око 30 литара воде у секунди. Највећи водостај забележен је од 920.000 литара у секунди. На подручју Града Крагујевца Лепеница прима своје највеће притоке у Крагујевачкој котлини: Драчку реку, Дивостински поток, Ердоглијски поток, Сушички поток, Петровачку реку и Цветојевачки поток с леве стране, а Грошничку реку, Ждраљицу, Бреснички поток и Кормански поток с десне стране.

Спољашње везеUredi

ЛитератураUredi