Лепеница (притока Велике Мораве)

(Preusmjereno sa stranice Lepenica (pritoka Velike Morave))

Лепеница, је највећа и најзначајнија река града Крагујевца. Извире на Гледићким планинама код брда Столице у Голочелу, а улива се у Велику Мораву као лева притока код Миљковог манастира. Од извора Студенца тече од југозапада у правцу североистока кроз Крагујевачку котлину до брда Шупљаја у Бадњевцу, затим тече према истоку кроз Бадњевачку котлину.

Уколико сте тражили нешто друго, погледајте чланак Лепеница (вишезначна одредница).
Лепеница
Река Лепеница у Баточини
Локација
ДржавеSrbija Србија
ГрадовиКрагујевац
Хидрографија
УшћеВелика Морава
Дужина48 km
Хидрологија
Проток
  – средњи

m³/s
СливЦрноморски
Река Лепеница у Крагујевцу

Дужина тока Лепенице је 48 km. Раније је дужина тока износила 60 km јер је Лепеница текла упоредо са током Мораве поред Лапова и Марковца. Међутим, од велике поплаве 1897. године, она је код Рогота скренула ток према истоку. Тиме је скратила првобитни ток за 12 km.

Лепеница просечно даје близу 3 m³ воде Великој Морави. При ниском водостају, за време већих суша, Лепеницом тече око 30 литара воде у секунди. Највећи водостај забележен је од 920.000 литара у секунди. На подручју Града Крагујевца Лепеница прима своје највеће притоке у Крагујевачкој котлини: Драчку реку, Дивостински поток, Ердоглијски поток, Сушички поток, Петровачку реку и Цветојевачки поток с леве стране, а Грошничку реку, Ждраљицу, Бреснички поток и Кормански поток с десне стране.

Спољашње везе uredi

Литература uredi