Leosten (na grčkom Λεωσθένης; ? - 323. pne.) bio je atenski vojskovođa, najpoznatiji kao vrhovni komandant grčke ustaničke vojske u lamijskom ratu.

Ustanak je u Ateni izbio 323. pne. nakon vijesti o smrti Aleksandra Velikog, a što je shvaćeno kao prilika da se Atena i ostatak Grčke oslobodi makedonske hegemonije. Leosten je za rat prikupio snage od nekoliko hiljada najamnika, kojima su se pridružili kontingenti iz Etolije, Fokide i mnogih drugih grčkih oblasti, ali i najveći dio Tesalaca, dotada vjernih makedonskih saveznika. Leosten je stoga marširao na sjever kako bi se spojio sa svojim novim saveznicima te je uspio poraziti Makedoncima vjerne Beoćane. Potom se Leostenu suprotstavio makedonski regent Antipater, ali su njegove snage bile brojčano inferiorne. Antipater je zato poražen te je prisiljen potražiti utočište u gradu Lamija.

Leostenov pokušaj da Lamiju osvoji jurišem nije uspio, pa je prisiljen na dugu opsadu. Iskoristivši nepažnju opsjedatelja, Antipater je krajem 323. pne. organizirao ispad iz tvrđave prilikom koga je Leosten ranjen u glavu i umro tri dana kasnije. Njegova smrt je demoralizirala ustanike i dovela do napuštanja opsade, a, na kraju i do gušenja ustanka.

Izvori uredi