Leofric od Mercije

(Preusmjereno sa stranice Leofric, earl Mercije)

Leofric (? - 31. august ili 30. septembar 1057) bio je earl od Mercije. Bio je jedan od najmoćnijih feudalaca tadašnje Engleske te je osnovao samostane u Coventryju i Much Wenlocku. Leofric je, međutim, daleko poznatiji kao suprug Lady Godive.

Rodio se kao jedan od četvoro sinova Leofwinea, earldormana Hwiccea, područja unutar Mercije. Leofwineov stariji brat Northman je oko godine 1017. poginuo u borbi protiv dansko-engleskog kralja Knuta Velikog. Nakon preuzimanja vlasti, Knut je reogranizirao upravu Engleske i umjesto earldormana uveo earlove koji su upravljali sa četiri velika područja, uključujući Englesku. Mercija je prvo pripala Eadricu Streoni, ali je on 1017. pogubljen. Nije jasno da li je Leofwine preuzeo Merciju tada ili 1030-ih, kada se prvi put spominje u službenim zapisima.

Godine 1035. je u sukobu među Knutovim sinovima podržao Harolda Brzonoga protiv Hartaknuta. Godine 1040. je, pak, Hartaknut preuzeo vlast i, između ostalog, nametnuo visoke poreze svojim podanicima. Bijesni narod je godine 1041. u Worcesteru ubio dvojicu njegovih poreznika. Hartaknut je naredio Leofricu da za odmazdu opljačka i spali grad, te opustoši okolinu.

Sljedeće godine je Hartaknut umro, a naslijedio ga je Edward Ispovjednik. Leofric je bio jedan od njegovih najodanijih podanika. Kada se 1051. u Engleskoj iskrcao prognani earl Godwin od Wessexa, Leofric je zajedno sa northumbrijskim earlom Siwardom okupio vojsku kako bi mu se suprotstavio. Do bitke nije došlo, jer su se vodeći plemići složili da bi ona predstavljala nepotrebno krvoproliće.

Leofric je nakon toga došao na vrhunac moći. Međutim, godine 1055. je njegov sin Aelfgar iz nikada razjašnjenih razloga prognan. Iste godine je u Irskoj i Walesu skupio vojsku s kojom se vratio, porazio Ralpha Plahog te zauzeo i opljačkao Hereford. Nakon toga je proglašen earlom.

Sam Leofric je dvije godine kasnije umro u Staffordshireu. Tada je, prema navodima kronika, "bio u dubokoj starosti".

Perstvo Engleske
Upražnjen/a
Titulu posljednji imao/la
Eadric Streona
Earl od Mercije
cca. 1030-1057
Slijedi:
Ælfgār