Lenny
Režija Bob Fosse
Producent Marvin Worth
Scenario Julian Barry
Uloge Dustin Hoffman
Valerie Perrine
Muzika Ralph Burns
Fotografija Bruce Surtees
Montaža Alan Heim
Distribucija United Artists
Datum(i) premijere
10. novembar 1974 (1974-11-10)
Trajanje 111 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Bruto prihod 11,622.000 $(rentals)[1]

Lenny (eng. Lenny) je američki crno-bijeli biografski film iz 1974. godine o komičaru Lennyju Bruceu kojeg je režirao Bob Fosse, a u kojem je glavnu ulogu ostvario Dustin Hoffman. Scenarij je napisao Julian Barry prema vlastitoj istoimenoj drami.

RadnjaUredi

Radnja filma "skače" između različitih razdoblja Bruceova života, uključujući scene kada je bio na vrhuncu slave kao i one kada je pred kraj života koristio pozornicu noćnih klubova kako bi izlijevao vlastite frustracije. Gledatelj izbliza prati kako su se Bruce i njegova buduća supruga, striptizeta Honey upoznali i provodili zajedničko vrijeme. Zbog obiteljskih obveza, Lenny pokuša svoj nastup napraviti što "sigurnijim", ali ne uspijeva. Konstantno u problemima zbog učestale upotrebe prostih riječi koje u to vrijeme nisu bile zakonom dozvoljene, kod Lennyja se stvara kompleks mesije koji dodatno potpaljuje njegov komičarski talent, ali i talent za samo-destrukciju. Izmoren od učestalih sudskih procesa protiv "sistema", na kraju filma Lenny Bruce umire od predoziranja morfijem 1966. godine.

Glumačka postavaUredi

KritikeUredi

Film Lenny pobrao je hvalospjeve kritičara i publike. Na popularnoj Internet stranici Rotten Tomatoes film ima 100% pozitivnih ocjena od sveukupno 16 zaprimljenih kritika.[2]

Nagrade i nominacijeUredi

 
Dustin Hoffman - glumac koji u filmu Lenny tumači ulogu naslovnog lika. Hoffman je za portret komičara Lennyja nominiran za filmske nagrade BAFTA, Zlatni globus i Oscar u kategoriji najbolje muške uloge.

Valerie Perrine je osvojila nagradu za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Cannesu 1975. godine.[3]

OscarUredi

Film Lenny nominiran je u šest kategorija za prestižnu filmsku nagradu Oscar, ali nije osvojio niti jednu.

Zlatni globusUredi

Film Lenny nominiran je u tri kategorije za nagradu Zlatni globus, ali nije osvojio niti jednu.

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi