Limonádový Joe
Režija Oldřich Lipský
Producent Jaroslav Jílovec
Scenario Jiří Brdečka
Oldřich Lipský
Uloge Karel Fiala,
Miloš Kopecký,
Květa Fialová,
Olga Schoberová
Muzika Jan Rychlík
Distribucija Československý Státní Film
Datum(i) premijere
1964 (1964)
Trajanje 99 min.
Zemlja  Čehoslovačka
Jezik češki

Limonádový Joe aneb Koňská opera (sh. Limunadni Joe ili konjska opera), poznatiji i kao Lemonade Joe, je čehoslovačka crno-bijela vestern filmska komedija, snimljena 1964. u režiji Oldricha Lipskog, poznata kao jedan od najneobičnijih, ali i najpopularnijih i najuticajnijih ostvarenja evropske kinematografije svog vremena.

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana i teatarskog komada Jiříja Brdečke. Protagonist, čiji lik tumači Karel Fiala, je kauboj i revolveraš "čistog" životnog stila, koji pije jedino limunadu te dolazi u "problematični" grad u Arizoni gdje svi drugi kauboji piju jedino viski. Radnja prikazuje kako nastoji "očistiti" grad, odnosno natjerati kauboje da počnu kao i on piti limunadu, koju, inače, proizvodi njegov otac.

Lemonade Joe je u velikoj mjeri predstavljao parodiju klasičnih hollywoodskih vestern filmova, ali se kroz njega također mogla pročitati i satirična kritika kapitalizma, s obzirom da je limunada koju Joe nastoji prodati prozvana Kolalok (što zvuči slično kao Coca Cola). Sa druge strane, režiser Lipsky je u filmu iskazao izuzetan talent za nadrealni, anarhoidni humor, a što se posebno ističe kroz snimanje scena u stilu nijemog filma ili sa ubrzanim kretanjem. U Čehoslovačkoj i u drugim zemljama tadašnjeg Istočnog bloka je Lemonade Joe postigao izuzetan uspjeh, a u današnjoj Češkoj dan-danas uživa kult status. Postigao je određenu gledanost i na Zapadu, gdje je dio kritičara proglasio predvodnikom novog žanra poznatog kao ostern ili "crveni vestern". Dio današnjih kritičara ga, međutim, smatra svojevrsnim uzorom ili inspiracijom za tzv. acid westerne koji će se pojaviti u SAD u drugoj polovici decenije.

UlogeUredi


Vanjske vezeUredi