Leksikon Ruđera Boškovića

Leksikon Ruđera Boškovića izdanje je Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža iz 2011. godine koje na pregledan i pristupačan način obuhvaća znanstvena znanja o Boškovićevim radovima iz astronomije, arheologije, optike, matematike, fizike, geodezije, izume, građevinske i hidrotehničke ekspertize, filozofska shvaćanja, književne i popularno znanstvene radove, diplomatska snalaženja, prilike u kojima je djelovao. Pojedine teme obrađene su u sedamdeset enciklopedijskih članaka. Leksikon donosi i više od 300 kratkih životopisa osoba koje se spominju u člancima, uglavnom Boškovićevih suvremenika, bibliografiju djela Ruđera Boškovića po područjima i po godini izdanja te literaturu o njemu.

U izradi članaka sudjelovalo je tridesetak hrvatskih znanstvenika iz Zagreba, Dubrovnika i Splita. Leksikon je uredila Antonijela Bogutovac, a redakciju čine i Bruno Kragić, Mihela Melem Hajdarović i Andrea Holenda. Predgovor je napisao Vlaho Bogišić.

Leksikon je ilustriran je naslovnicama Boškovićevih djela, grafikama i crtežima iz Boškovićevih knjiga, fotografijama Boškovićevih pisama, Boškovićeva kratera na Mjesecu, sudara protona, pijavica i polarne svjetlosti, slikama slikara iz XVIII. stoljeća, a suvremene su ilustracije (Marijana Jelić), karte i fotografije korištene kada su se Boškovićeve teorije uspoređivale sa suvremenima ili objašnjavale na suvremen način.[1]

Nagrade uredi

  • 2012. Knjižna nagrada Kiklop za leksikografsko djelo godine

Izvori uredi

  1. Leksikon Ruđera Boškovića ISBN 978-953-268-020-1

Vanjske poveznice uredi