Lejf Erikson (staroislandski: Leifr Eiríksson) je bio Viking, sin Erika Crvenog (Eiríkr rauði), norveškog prognanika koji je bio sin drugog norveškog prognanika Bordvalda Asvaldsona, Þorvaldr Ásvaldsson. Njegova majka se zvala Þjoðhildr. Njegov otac je osnovao dvije norveške kolonije, Zapadno naselje i Istočno naselje na Grenlandu.

Lejf Erikson

Tokom boravka u Norveškoj, Lejf je preobraćen u hrišćanstvo (kao i mnogi norvežani u tom vremenu). Kada se vratio na Grenland kupio je brod Bjarni Herlofsona i odlučio da istraži ostrvo koje je Bjarni otkrio.

Grenlandska saga kaže da je Lejf odlučio oko 1000. godine da slijedi Bjarnijev put u suprotnom smjeru. Prvo kopno koje je otkrio je bilo pokriveno ravnim stjenama (islandski:hellur). Po tome ga je nazvao Helulland (zemlja ravnih stijena), pretpostavlja se da je to vjerovatno današnji Baffinov otok. Nakon toga je došao do kopna koje je bilo ravno i šumovito, sa bijelim pješčanim plažama, koje je nazvao Markland (zemlja šume), što je vjerovatno današnji Labrador. Kada je opet naišao na kopno Lejf i njegovi ljudi su se iskrcali i napravili naselje. Otkrili su da je zemlja veoma prijetna sa puno ribe u rijeci i blagom klimom. Lejf je zemlji dao ime Vinland.

Na povratku Lejf je spasao norveškog prognanika koji mu je dao nadimak Lajf Sretni (staronorveški "Leifr hinn heppni").

Postoje dileme o lokaciji Lajfovog Vinlanda i do danas nije razjašnjeno o kom ostrvu se zapravo radilo.

Druga saga, Saga o Eriku Crvenom, govori da je zapravo Lejf otkrio američko kopno, ali se danas Grenlandska saga smatra za vjerodostojniju.

Eksterni linkovi uredi

  1. Rekonstruisani portret Lejfa Eriksona od Marka Bekera.

Eksterni linkovi uredi