Lehman Brothers

Lehman Brothers je američka financijska korporacija koja je u raznim oblicima postojala između 1850. i 2008. godine i čiji bankrot se često smatra početkom najduže svetske recesije modernog doba.

Sjedište Lehman Brothers u 20 i 21 veku do trenutka propasti korporacije

Lehmani uredi

Ubrzo po dolasku braće Lehman s područja današnje Nemačke u SAD oni 1850. godine osnivaju kompaniju Lehman Brothers. Tokom prvih godina novostvorena kompanija se bavi preprodajom pamuka, a 1858 našavši poslovnu priliku ili predosjećajući mogućnost početka građanskog rat oni sele središte kompanije iz Alabame u New York. Tijekom sljedećih desetljeća korporacija će uspješno širiti svoje poslovanje,a potom zajedno s Goldman Sachsom uspješno preživjeti i veliku ekonomsku krizu 1929. godine. Uspješna vladavina dinastije Lehman će trajati sve do 1969. godine i smrti Roberta Lehmana nakon čega kompanija gubi poslovni kompas i upada u gotovo stalne krize.

Drugo doba uredi

Smrt generalnog direktora bez određivanja nasljednika 1969. godine je dovela do unutrašnje anarhije i pogrešnih ulaganja tako da vlasnici Lehman Brothersa donose 1973. godine odluku da za direktora korporacije postave ministra ekonomije SADa koji u skladu s tim izborom podnosi ostavku na svoj dotadašnji ministarski položaj. Njegovo rješenje za probleme kompanije postaje odluka o spajanja Lehman Brothers s financijskom korporacijom Kuhn, Loeb & Co. 1977. godine. Ta novonastala korporacija će se početkom osamdesetih godina dvadesetog veka naći u kadrovskim i drugim problemima tako da ju na kraju 1984. godine kupuje American Express za 360 miliona dolara.

Katastrofa uredi

Nakon deset godina tijekom kojih je Lehman Brothers bio sam odjel u American Expressu donesena je odluka o prodaji vlasništva putem javne prodaje dionica 1994. godine. Samo tri godine po obnovi samostalne korporacije Lehman Brothers svet je potresla Istočnoazijska ekonomska kriza koja je efektom domina došla do SADa 1998. godine. Ona će značajno oštetiti korporaciju čija vrednost dionica pada na samo 22 dolara, ali korporacija barem po službenoj,ali upitnoj knjigovodstvenoj vrednosti i dalje stvara profit. Pet godina kasnije Lehman je zajedno s 9 drugih američkih financijskih korporacija osuđen za kršenje financijskih zakona i mora platiti minimalnu odštetu (80 miliona dolara).

Po službenim podacima koje je Lehman Brothers pokazivao u medijima između 1994. kada je korporacija postala samostalna i 2008. godine ona je povećala godišnji profit s 2,73 milijardi dolara na 19,2 milijardi, ali istina je bila mnogo ružnija. U trenutku proglašenja bankrota Lehman Brothers je bio dužan 613 milijardi američkih dolara što će biti jedan od faktora u stvaranju današnje najduže ekonomske recesije modernog doba.