Lega, ne kužiš!

Lega, ne kužiš!, roman prvijenac Zdravka Odorčića, koji je izdala Matica hrvatska - Ogranak Osijek 2008. godine.

Lega, ne kužiš!
Foto: Juraj Poljak
Autor(i)Zdravko Odorčić
DržavaHrvatska
Jezikhrvatski jezik
Žanr(ovi)proza
IzdavačMatica hrvatska - Ogranak Osijek
Datum izdanja2007.

Nastanak romana uredi

Roman je poslan na 2. anonimni Natječaj za prozu koji je 2006. raspisala Matica hrvatska - Ogranak Osijek. Ušao je u finale konkursa i postao drugoplasirani rukopis, što je za autora bio veliki uspjeh. Iako na takvim konkursima Matica hrvatska - Ogranak Osijek izdaje samo prvoplasirani rukopis, ovaj je put, uz pomoć Općine Bilje i nekih biljskih kafića, izdan i Odorčićev roman. Promocija je održana osječkoj knjižari Nova 17. I. 2008. godine.

Sadržaj uredi

Tema romana je ljubavna, a oko glavnih likova događa se sve ono što se u Osijeku događalo od 1971. do 1991. godine. Iako je u romanu opisan Osijek i Osječani, jednako ga mogu razumjeti i u ostalim dijelovima Hrvatske. Likovi i radnja su fikcija, ali neki događaji su tadašnja realnost. Autor je htio podsjetiti na već pomalo zaboravljeni Osijek iz vremena Hrvatskog proljeća, ludih 80-ih, ali i ratnih 90-ih godina. Roman se može čitati kao fikcijski s neobičnom ljubavnom pričom Lucije i Deve, prožetom čežnjom i strepnjom, ali s tragičnim završetkom, ali i kao ratna dokumentarna proza jer radnja romana završava uoči početka Domovinskog rata 1991. godine

Šatro-riječi uredi

Lega, treska, tapkaroš, Ćingoš, Radnjak, Mađa samo su neki od osječkih izraza i šatro-riječi koje autor koristi u romanu te na taj način stvara osječku priču.

Izvori uredi

  • Lidija Bajić: "Promocija romana 'Lega, ne kužiš!'", Glas Slavonije, 86, 27.652, 17 - Osijek, 17. I. 2008.
  • Nevenka Bošnjak: "Predstavljen roman Zdravka Odorčića : 'Lega ne kužiš'", "Glas Slavonije", 86, 27.654, 78 - Osijek, 19. I. 2008.