Ledinačko jezero

Ledinačko jezero je bilo malo veštačko jezero na Fruškoj gori blizu Novog Sada.

Ledinačko jezero
Ledinačko jezero

IstorijaUredi

Krajem 1990-ih i početkom 2000-ih godina, prava na ekploataciju jezera bila su predmet rasprave više strana: mesne zajednice, grada Novi Sad, rudarskog preduzeća „Alas“ registrovanog u Rakovcu i javnog preduzeća koje je rukovodilo Nacionalnim parkom Fruška gora. Zbog nejasnih odluka Opštine i Suda, postojala je mogućnost da jezero odmah nestane, pošto je rudarsko preduzeće zahtevalo nazad svoj kamenolom, a jezero se činilo nestabilnim zbog mogućeg izlivanja vode. Uprava Nacionalnog parka Fruška gora je porekla glasine iz 2006. da su prava na korišćenje kamenoloma prodata nekom austrijskom preduzeću, pošto je Skupština Vojvodine već usvojila plan da sačuva jezero. Na kraju su rasprave završene u korist očuvanja jezera.

Budućnost jezera je neizvesna. U periodu od 2001. do 2006. godine, uz njega je bilo malo turističko odmaralište, a mesna zajednica Stari Ledinci i preduzeće koje upravlja odmaralištem su imali želju da prošire turističke usluge. Međutim, juna 2006. godine odron sa litica je povredio nekoliko plivača, i javni pristup jezeru je zabranjen. Republička inspekcija za zaštitu životne sredine naredila je da se jezero odmah isprazni (pošto naredba iz 2002. godine nije izvršena), pošto je nivo vode došao do vrha i počeo da se izliva. Takođe, Republički biro za zaštitu životne sredine je izrazio mišljenje da se prvo obustavi eksploatacija, uz radove na zaštiti i očuvanju prirode i da se namena jezera promeni u rekreativnu.

Jezero je ispražnjeno tokom leta 2009.[1][2]

IzvoriUredi

  1. MIRKOVIĆ, Z. (15. 07. 2009.). "Isušuju Ledinačko jezero". Press. Pristupljeno 16. 08. 2009..  Check date values in: |date=, |accessdate= (help)
  2. Pavlica, Maja (03. 08. 2009.). "Jezero isušili, ali od obilaznice ni traga". Blic. Pristupljeno 16. 08. 2009..  Check date values in: |date=, |accessdate= (help)

Eksterni linkoviUredi