Lebenszeichen (sh. Znakovi života) je zapadnonjemački crno-bijeli igrani film snimljen 1968. u režiji Wernera Herzoga, kome je to predstavljao cjelovečernji debi.

Lebenszeichen
RežijaWerner Herzog
ProducentWerner Herzog
ScenarioWerner Herzog
PredložakDer Tolle Invalide auf dem Fort Ratonneau; autor:
Achim von Arnim
UlogePeter Brogle
Wolfgang Reichmann
Athina Zacharopoulou
Wolfgang von Ungern-Sternberg
MuzikaStavros Xarhakos
FotografijaThomas Mauch
MontažaBeate Mainka-Jellinghaus
Datum(i) premijere
5. 7. 1968 (1968-07-05) (Zapadni Berlin)
Trajanje87 min.
Zemlja Zapadna Njemačka
Jeziknjemački

Po žanru je drama i predstavlja slobodnu adaptaciju pripovjetke Der Tolle Invalide auf dem Fort Ratonneau Achima von Arnima. Protagonist, koga tumači Peter Brogle, je Stroszek, njemački padobranac koji za vrijeme Drugog svjetskog rata bude ranjen te ga pretpostavljeni, zajedno sa još nekoliko ranjenika šalju na otok Kos u okupiranoj Grčkoj kako bi tamo čuvali skladište municije i istovremeno se oporavljali daleko od fronte. Radnja prikazuje kako Stroszek sve teže podnosi monotoniju života na izoliranom otoku, te kako takvo stanje postepeno prerasta u opasno ludilo.

Lebenszeichen je Herzog snimio djelomično inspiriran arheološkim iskopavanjima svog djeda Rudolfa Herzoga, te je kao lokacije koristio autentičnu srednjovjekovnu tvrđavu koju su Egejskom moru podigli Ivanovci; u ulozi lokalnog grčkog žitelja se, pak, pojavljuje Achmed Hafiz, ostarjeli Turčin koji je bio posljednji živući kopač iz tima starog Herzoga. Lebenszeichen je prikazan na Berlinskom filmskom festivalu gdje je dobio Srebrni medvjed od strane žirija.

Kasnijim kritičarima je film postao zanimljiv zbog toga što se u njemu koriste teme, motivi, ali i stil koji će biti karakterističan za ostatak Herzogovog opusa. Sam Herzog ga je referencirao u nekoliko kasnijih filmova, pri čemu se ističe Stroszek koji je dobio ime po protagonistu. Film je pogledao i američki pisac Stephen King, koji ga je kasnije naveo kao jednu od inspiracija za svoj poznati horor-roman Isijavanje po kome je Stanley Kubrick snimio istoimeni film.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi