Leaving Metropolis

Leaving Metropolis je kanadski film iz 2002. godine u režiji i po scenariju Brada Frasera, na osnovu njegove drame Poor Super Man o gej muškarcu i heteroseksualnom oženjenom muškarcu koji se zaljubljuju jedan u drugog. Film je prikazivan na internacionalnim gej i lezbejskim filmskim festivalima tokom 2002. i 2003. godine.

Leaving Matropolis
ŽanrDrama
RežijaBrad Fraser
ProdukcijaKen Mead
Paul Stiles
Kim Todd
ScenarioBrad Fraser
UlogeTroy Ruptash
Vince Corazza
Lynda Boyd
Cherilee Taylor
Thom Allison
MuzikaDennis Burke
Premijera2002.
JezikEngleski jezik
Trajanje89 min.
DržavaKanada Kanada
Kompanija
DistributerFilm Tonic
Leaving Matropolis na Internet Movie Database

Radnja uredi

David (Troy Ruptash) je poznati umetnik čiji je kreativni proces trenutno blokiran. Odlučuje da počne da radi kao konobar, kako bi našao inspiraciju za svoj rad. Njegova prijateljica i cimerka, Shannon (Thom Allison), pre-op transžena naiđe na Main St. Diner, mali restoran koji drže Matt (Vince Corazza) i Violet (Cherilee Taylor), koji traže konobara. David dobija posao i postaje veoma blizak sa vlasnicima, koji ne znaju da je poznat u umetničkoj zajednici i iznenađeni su kada saznaju da je gej. Davidova prijateljica Kryla (Lynda Boyd), kolumnistkinja za Winnipeg Tribune, dospeva do restorana, uprkos Davidovim želja da mesto gde radi ostane tajna. Na Davidov zahtev ona pominje restoran u svojoj kolumni i posao počinje da cveta.

Shannon, čija operacija korekacije pola se stalno odlaže zbog toga što je HIV pozitivna, oseća pogoršanje zdravstvenog stanja. David izlaže novu sliku i Kryla ubacuje njegovu fotografiju u novine. Matt i Violet saznaju preko fotografije da je on poznat.

David i Matt počinju da se druže. Matt, koji je i sam pokušao da crta stripove, insistira da mu David pokaže slike, ali David odbija. Jednom prilikom Matt priznaje da je nekada bio zaljubljen u svog prijatelja sa koledža, ali nije ništa uradio po tom pitanju. David otkriva da je zaljubljen u Matta i slika njegov portret (za koji Matt ne pozira). Poziva ga da vidi sliku. Matt je uzbuđen i njih dvojica započinju aferu.

David slika još dva Mattova portreta, za koje mu Matt ne pozira. Kryla i Shannon hvale ove slike kao njegov najbolji rad i nagovaraju ga da ih prikaže, ali ga Matt, koji se plaši Violetine reakcije, tera da obeća da ih neće izlagati. Oni nastavljaju svoju vezu, koju drže u tajnosti.

Kryla kasnije nailazi na njih dvojicu dok imaju seks. Ona je ljuta na Davida jer ima vezu sa oženjenim muškarcem. Matt, koji je uspaničen, beži govoreći Davidu da ga je lagao da ga voli. Shannon ubeđuje Davida da izloži slike, što on i čini. Matt priznaje Violet da je imao vezu sa Davidom i ona ga napušta.

Shannon, čije se zdravstveno stanje pogoršava, odlučuje da izvrši samoubistvo. Dok umire, David slučajno naiđe na Krylu u baru i posvađaju se.

Violet odlazi na otvaranje izložbe, ali se zadrži samo toliko da kaže Davidu da su slike veoma dobre. Nailazi na Matta, ali odbija da mu da drugu šansu. Matt pokušava ponovo da priđe Davidu, ali ga i on odbija.

Film se završava tako što Violet prodaje restoran, Matt odlazi iz grada. David je takođe odlučio da se preseli, ali se miri sa Krylom pre odlaska.

Superman uredi

Kroz radnju filma se provlače pojedinosti iz fiktivnog života Supermana tokom početka 1990-ih, uključujući otkrivanje njegovog identiteta, venčanje sa Lois Lane i dešavanja u broju The Death of Superman. Događaji iz stripa imaju paralelu sa životima likova u filmu.

Nominacije uredi

Film je nominovan 2002. godine za nagradu na Svetskom filmskom festivalu u Montrealu.

Eksterni linkovi uredi