Leave It to Beaver

Za ostala značenja, vidi Leave It to Beaver (razvrstavanje).

Leave It to Beaver je američki televizijski sitcom za porodičnu publiku koji se originalno emitirao na programu TV-mreže CBS od 1957. do 1958. te na programu TV-mreže ABC. Naslovni junak je bio Theodore "Beaver" Cleaver (koga je glumio Jerry Mathers), radoznali i naivni dječak, a radnja pratila njegove pustolovine u školi, susjedstvu i kući gdje je živio s roditeljima Wardom (koga je glumio Hugh Beaumont) i June (koju je glumila Barbara Billingsley) te starijim bratom Wallaceom (koga je glumio Tony Dow).

Leave It to Beaver
Drugi nazivBeaver
ŽanrSitcom
KreatorJoe Connelly
Bob Mosher
NastupajuBarbara Billingsley
Hugh Beaumont
Tony Dow
Jerry Mathers
Kompozitor(i)Pete Rugolo
Zemlja porijekla SAD
Jezik/ciengleski
Broj sezona6
Broj epizoda234 (uključujući pilot) (Lista epizoda)
Produkcija
Producent(i)Joe Connelly
Bob Mosher
Trajanje30 min. (s reklamama)
Emitiranje
Originalni kanalCBS (sezona 1, 1957-1958)
ABC (sezone 2-6, 1958-1963)
Format slikecrno-bijela
puni ekran
35mm film
Kinematografski proces: sferni
Omjer slike: 1.33 : 1
Audio formatMono zvuk
Originalno prikazivanje4. oktobar 1957. – 20. jun 1963.
Kronologija
Srodne emisijeStill the Beaver (TV-film za okupljanje postave, 1983)
The New Leave It to Beaver (nastavak u obliku serije 1985-1989)
Leave It to Beaver (igrani film, 1997)

Njeni tvorci Joe Connelly i Bob Mosher su inspiraciju pronašli u životima vlastite djece. Leave It to Beaver je predstavljala prvu seriju takvog tipa emitiranu u udarnom terminu koja je porodični život prikazivala iz perspektive djeteta umjesto perspektive odraslih. Vrlo brzo je stekla veliku gledanost kako kod djece - koja se mogla identificirati s "Beaverom" i njegovim problemima - tako i kod roditelja, kojima je implicitno davala savjete kako najbolje odgajati dijete. Popularnost serije se s vremenom odrazila i na izdavanje slikovnica, romana, stripova te igre na ploči.

Snimanje Leave It to Beaver je obustavljeno 1963. godine, iako je serija tada bila na vrhuncu popularnosti. Glavni razlog je bio u tome da je Mathers odrastao, odnosno da je njegov lik tada upisivao srednju školu, ali su i ostali glumci također htjeli karijeru nastaviti u novim projektima.

U kasnijim godinama i decenijama je Leave It to Beaver stekla kultni status jer je, slično kao The Adventures of Ozzie and Harriet te Father Knows Best prikazivala idealizirani život srednje klase, odnosno konzervativne društvene vrijednosti Amerike na sredini 20. vijeka.

Godine 1983. je glumačka postava ponovno okupljena radi snimanja nastavka u obliku TV-filma Still the Beaver, a koji je poslužio kao svojevrsni pilot za TV-seriju The New Leave It to Beaver, koja se snimala od 1985. do 1989. Godine 1997. je snimljen i remake u obliku istoimenog igranog filma.

Eksterni linkovi uredi