Le Beau Serge

(Preusmjereno sa stranice Le beau Serge)

Le Beau Serge (sh. Lijepi Serge) je francuski crno-bijeli igrani film snimljen 1958. godine u režiji Claudea Chabrola, koji se tradicionalno smatra prvim ostvarenjem francuskog Novog vala.

Le Beau Serge
filmski poster
RežijaClaude Chabrol
ProducentClaude Chabrol
ScenarioClaude Chabrol
UlogeJean-Claude Brialy
Gérard Blain
MuzikaÉmile Delpierre
FotografijaJean Rabier
MontažaJacques Gaillard
DistribucijaLes Films Marceau
Datum(i) premijere
9. 6. 1958 (1958-06-09) (Vichy)
Trajanje98 min.
Zemlja Francuska
Jezikfrancuski
Budžet37,000.000 FFR

Po žanru je drama, a protagonist, čiji lik tumači Jean-Claude Brialy je François, koji se, kako bi se izliječio iz tuberkuloze, nakon dvanaest godina iz grada vraća u rodno selo. Radnja prikazuje kako otkriva da selo polako nestaje, kao i da je njegov nekoć najbolji prijatelj Serge (čiji lik tumači Gérard Blain) postao alkoholičar.

Chabrolu, koji je također napisao scenario i producirao film, je Le Beau Serge bilo prvi ostvarenje u karijeri. Originalno je kao svoj prvi film namjeravao snimiti Les Cousins, ali je, s obzirom da se njegova radnja događa u Parizu, zaključio kako bi mogao imati problema s budžetom. Umjesto toga je, radi daleko nižih troškova, Le Beau Serge snimio u svom rodnom mjestu Sardent gdje je, između ostalih, koristio svoje sugrađane i prijatelje kao statiste i naturščike.

Le Beau Serge je premijerno prikazan u Vichyju, a tokom godine na festivalu u Locarnu. Izazvao je pažnju svojom "grubom" montažom, neobičnim tehnikama naracije, mladim "neprilagođenim" naslovnim likom i završnicom koja omogućava različita tumačenja. Službenu francusku premijeru je imao početkom 1959. godine, te tako dao prilike za usporedbe sa sličnim ostvarenjima kao što je Truffautovih 400 udaraca.

Vanjske veze uredi