Le Silence de la mer (film)

Le Silence de la mer
Režija Jean-Pierre Melville
Producent Jean-Pierre Melville
Edmond Vaxelaire
Scenario Jean-Pierre Melville
Predložak La Silence de la mer; autor:
Vercors
Uloge Howard Vernon
Nicole Stéphane
Jean-Marie Robain
Muzika Edgar Bischoff
Fotografija Henri Decaë
Montaža Jean-Pierre Melville
Distribucija Pierre Braunberger
Datum(i) premijere
22. april 1949 (1949-04-22)
Trajanje 88 min.
Zemlja  Francuska
Jezik francuski

Le Silence de la mer (sh. Šutnja mora) je francuski crno-bijeli film snimljen 1949. u režiji Jean-Pierrea Melvillea, poznat kao prvo dugometražno ostvarenje u njegovoj filmografiji.

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Vercorsa. Radnja je smještena u malo francusko mjesto koje se za vrijeme Drugog svjetskog rata našlo pod njemačkom okupacijom. Protagonist, koga tumači Harry Vernon, je njemački oficir koji dobija smještaj kod starca (koga glumi Jean-Marie Robain) i njegove mlade nećake (koju tumači Nicole Stéphane), a koji prema svom "nezvanom gostu" iskazuju neprijateljstvo odbijajući svaki razgovor, čak i kada se ispostavi da je on uglađeni bivši muzičar koji iskreno cijeni francuski narod i kulturu.

Melville je film snimio s izuzetno niskim budžetom, morajući koristiti neprofesionalne glumce i tehničku ekipu. Materijalu ga je privuklo to što je i on sam, kao i autor originalnog romana, bio veteran pokreta otpora te iskusio neke od situacija sa kojima su se susretali likovi. Le Silence de la mer je kasnije bila ekranizirana još dva puta - kao BBC-jeva TV-drama 1981. godine, te 2004. godine kao francusko-belgijski TV film.

Vanjske vezeUredi