Le Silence de la mer

Le Silence de la mer (sh. Šutnja mora) je roman francuskog književnika Vercorsa objavljen 1942. godine. Radnja se događa u Francuskoj pod (tada aktualnom) njemačkom okupacijom i prikazuje kako okupacijske vlasti prisiljavaju starca i njegovu nećaku da u svojoj kući pruže smještaj njemačkom oficiru, kapetanu Werneru von Ebrennacu; ukućani svoj otpor prema nezvanom gostu izražavaju tako što sa njim odbijaju svaki razgovor, čak i kada se ispostavi da je on u prošlosti bio kompozitor, te da iskreno cijeni francuski narod, jezik i kulturu.

Le Silence de la mer
Autor(i)Vercors
Država Francuska
Žanr(ovi)roman
IzdavačÉditions de Minuit
Datum izdanja1942
Stranica185

Le Silence de la mer je Vercors napisao ljeti 1941. godine, djelomično inspiriran vlastitim iskustvima, te ga objavio početkom sljedeće godine kao publikaciju Éditions de Minuit, koju je nedugo prije toga bio osnovao kao dio pokreta otpora. Roman se brzo proširio u tim krugovima, a s vremenom dopro i do Charlesa De Gaullea u Londonu, koji je naredio da se izda i distribuira među pripadnicima slobodnih francuskih snaga. Le Silence de la Mer je kasnije ušao u izbor Le Mondeovih 100 knjiga vijeka.

Nakon rata je godine 1949. Jean-Pierre Melville, također veteran pokreta otpora, ekranizirao Le Silence de la mer pod istim naslovom kao svoj prvi film. Godine 1981. je u Britaniji BBC snimio vlastitu verziju, a godine 2004. je snimljen i francusko-belgijski TV-film.