Le Mans (film)

Le Mans

poster koji je izradio Tom Jung
Režija Lee H. Katzin
Producent Jack N. Reddish [1]
Scenario Harry Kleiner
Uloge Steve McQueen
Muzika Michel Legrand
Fotografija René Guissart Jr.
Robert B. Hauser
Montaža Ghislaine Desjonquères
Donald W. Ernst
John Woodcock
Studio Cinema Center Films
Distribucija National General Pictures
Datum(i) premijere
23. jun 1971 (1971-06-23)
Trajanje 106 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 7,6 million US$ (proc.)
Bruto prihod 5,5 mil. US$ (sjevernoamerička kino-distribucija)[2]

Le Mans je američki akcijski film snimljen u režiji Leeja H. Katzina i premijerno prikazan 1971. godine. Protagonist, koga tumači Steve McQueen, je profesionalni vozač auto-utrka koji vozeći Porsche 917 sudjeluje na znamenitoj automobilskoj utrci 24 sata Le Mansa. Film se odlikovao izuzetnim realizmom, pa u njemu gotovo da nema dijaloga sve do trećine trajanja, a velikim dijelom je snimljen na samoj utrci u Le Mansu 1970. godine.

Le Mans je McQueen, automobilski entuzijast u privatnom životu, pokušavao snimiti nekoliko godina, potaknut uspjehom tematski sličnog filma Grand Prix iz 1966. godine. Samo snimanje su, međutim, obilježili strahovite poteškoće, velikim dijelom izazvane McQueenovim raspadom braka sa Neile Adams (koja ga je varala sa austrijskim glumcem Maximilianom Schellom) i paranoičnim uvjerenjem da je meta Mansonove porodice. Paranoični i nervozni McQueen je tokom snimanja prouzročio prometnu nesreću, posvađao se sa režiserom Johnom Sturgesom (koji je zamijenjen sa Katzinom), a na kraju izazvao i štrajk cijele ekipe; film je dovršen tek nakon što je McQueen u dogovoru s producentima pristao odreći se honorara.

Film je nakon premijere doživio komercijalni promašaj, ali je sa vremenom počeo sticati kult status među automobilskim entuzijastima. Kao glavni razlog za to se navodi i to da se za scene utrka nisu koristili specijalni efekti, odnosno da s obzirom na veliki broj dokumentarnih snimaka posjeduje veliku historijsku vrijednost.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. "Le Mans". Milwaukee Journal. (advertisement). June 22, 1971. p. 13. 
  2. "All-time Film Rental Champs", Variety, 7 January 1976 p 46

Vanjske vezeUredi