Le Mans je američki akcijski film snimljen u režiji Leeja H. Katzina i premijerno prikazan 1971. godine. Protagonist, koga tumači Steve McQueen, je profesionalni vozač auto-utrka koji vozeći Porsche 917 sudjeluje na znamenitoj automobilskoj utrci 24 sata Le Mansa. Film se odlikovao izuzetnim realizmom, pa u njemu gotovo da nema dijaloga sve do trećine trajanja, a velikim dijelom je snimljen na samoj utrci u Le Mansu 1970. godine.

Le Mans
poster koji je izradio Tom Jung
RežijaLee H. Katzin
ProducentJack N. Reddish [1]
ScenarioHarry Kleiner
UlogeSteve McQueen
MuzikaMichel Legrand
FotografijaRené Guissart Jr.
Robert B. Hauser
MontažaGhislaine Desjonquères
Donald W. Ernst
John Woodcock
StudioCinema Center Films
DistribucijaNational General Pictures
Datum(i) premijere
23. 6. 1971 (1971-06-23)
Trajanje106 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet7,6 million US$ (proc.)
Bruto prihod5,5 mil. US$ (sjevernoamerička kino-distribucija)[2]

Le Mans je McQueen, automobilski entuzijast u privatnom životu, pokušavao snimiti nekoliko godina, potaknut uspjehom tematski sličnog filma Grand Prix iz 1966. godine. Samo snimanje su, međutim, obilježili strahovite poteškoće, velikim dijelom izazvane McQueenovim raspadom braka sa Neile Adams (koja ga je varala sa austrijskim glumcem Maximilianom Schellom) i paranoičnim uvjerenjem da je meta Mansonove porodice. Paranoični i nervozni McQueen je tokom snimanja prouzročio prometnu nesreću, posvađao se sa režiserom Johnom Sturgesom (koji je zamijenjen sa Katzinom), a na kraju izazvao i štrajk cijele ekipe; film je dovršen tek nakon što je McQueen u dogovoru s producentima pristao odreći se honorara.

Film je nakon premijere doživio komercijalni promašaj, ali je sa vremenom počeo sticati kult status među automobilskim entuzijastima. Kao glavni razlog za to se navodi i to da se za scene utrka nisu koristili specijalni efekti, odnosno da s obzirom na veliki broj dokumentarnih snimaka posjeduje veliku historijsku vrijednost.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. „Le Mans”. Milwaukee Journal. (advertisement): str. 13. June 22, 1971. [mrtav link]
  2. "All-time Film Rental Champs", Variety, 7 January 1976 p 46

Vanjske veze uredi