Le Clan des Siciliens

Le Clan des Siciliens (sh. Sicilijanski klan) je francuski kriminalistički film snimljen 1969. godine u režiji Henrija Verneuila. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Augustea Le Bretona. Protagonist, čiji lik tumači Alain Delon, je Roger Sartet, kriminalac koga iz zatvora, gdje ga je čekalo pogubljenje giljotinom zbog ubistva, izvlači banda kriminalaca porijeklom sa Sicilije koje vodi Vittorio Manalese (čiji lik tumači Jean Gabin). Radnja pokazuje kako im u znak zahvalnosti oda plan za spektakularnu pljačku dragulja u Rimu, u muzeju Galleria Borghese. Kad utvrde da je zbog dodatnih sigurnosnih mjera nemoguće izvesti pljačku, plan se mijenja i pljačka se izvodi na avionskom letu iz Pariza za New York. Međutim sve će zakomplicirati Rogerova ljubavna veza sa suprugom Vittorievog najstarijeg sina Alda, Jeanne (čiji lik tumači Irina Demick, te će to pomoći policiji na čelu sa komesarom Le Goffom (čiji lik tumači Lino Ventura) da im uđe u trag.

Le Clan des Siciliens
RežijaHenri Verneuil
ProducentJacques-Eric Strauss
ScenarioHenri Verneuil
José Giovanni
Pierre Pelegri
UlogeJean Gabin
Alain Delon
Lino Ventura
Irina Demick
Sydney Chaplin
MuzikaEnnio Morricone
FotografijaHenri Decaë
MontažaPierre Gilette
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
1. 12. 1969 (1969-12-01) (Francuska)
Trajanje117 minutes
Zemlja Francuska
Jezikfrancuski
italijanski
engleski
Budžet4,170.000 $[1]
Bruto prihod1 mil. $ (SAD i Kanada)[2]
4,821.585 prodanih kino-ulaznica (Francuska)[3]

Le Clan des Siciliens je izazvao veliki publicitet zbog toga što je predstavljao okupljanje trojice glumaca - Gabina, Delona i Venture - koji su predstavljali svojevrsne ikone francuskog gangsterskog filma. U njega su uložena velika sredstva, ne samo zbog honorara, nego i zbog toga što se djelomično snimao na lokacijama u SAD, što je bila rijetkost za tadašnju evropsku kinematografiju.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p256
  2. "Big Rental Films of 1970", Variety, 6 January 1971 p 11
  3. Podaci o gledanosti filma na Box Office Story

Vanjske veze uredi