Lazzaretto Nuovo

Lazzaretto Nuovo je otok u Venecijanskoj laguni, u kanalu kod otoka Sant Erasmo. Ima površinu od osam hektara.

Lazzaretto Nuovo
Država  Italija
Stanovništvo 0
Površina 0,08 km²
Lazzaretto Nuovo na karti Venecijanske lagune
Lazzaretto Nuovo
Lazzaretto Nuovo
Lazzaretto Nuovo na karti Venecijanske lagune
Lazzaretto Nuovo

Srednjovjekovni benediktinski samostan je 1468. po naredbi mletačkog Senata pretvoren u lazaret sa zadatkom da spriječi epidemije teških zaraznih bolesti. U lazaretu su bila i skladišta za pregled i skladištenje robe za koju se sumnjalo da bi mogla biti zaražena. Od pojave velike epidemije iz 1576. godine, u karantenu su morale ići i one osobe za koje se sumnjalo da su zaražene, a ukoliko se ustanovilo da su oboljele, prebačene su u bolnicu na Lazzaretto Vecchio.

Od Napoleonskih ratova, lazaret je stalno korišten kao kasarna, prvo od francuske, potom od austrijske, te zatim od talijanske vojske koja ga je koristila sve do 1975. godine. Danas je lazaret u vlasništvu Talijanskog ministarstva kulture i jedan je od rijetkih otoka koji su potpuno sanirani, a građevine uspješno obnovljene.

Lazaret je predmet interesa međunarodne i talijanske javnosti, godišnje ga posjeti oko petnaest tisuća posjetitelja. U pripremi je da zajedno sa sestrinskim Lazzaretto Vecchio (koji se također obnavlja), postane sjedište budućeg Nacionalnog muzeja za arheologiju Venecije i Venecijanske lagune.

Eksterni linkoviUredi