Latinoameričko udruženje za integraciju

Latinoameričko udruženje za integraciju (španski: Asociación Latinoamericana de Integración; također poznata kao ALADI ili, rjeđe, po engleskoj skraćenici LAIA) je latinoamerički udruženje za trgovinsku integraciju sa sjedištem u Montevideu. Glavni cilj joj je stvaranje zajedničkog tržišta u cilju ekonomskog i socijalnog razvoja regije. Ugovor iz Montevidea, sklopljen 12. augusta 1980. [1][2] je međunarodni pravni okvir za Latinoameričko udruženje za integraciju. On je dao opće smjernice za trgovinsku integraciju: pluralizam, konvergencija, fleksibilnost, diferencijalni tretman i višestrukost.

Latinoameričko udruženje slobodne trgovine uredi

Grupacija je osnovana 18. veljače 1960. u gradu Montevideo, Urugvaj. Zemlje osnivačice su: Argentina, Brazil, Čile, Meksiko, Paragvaj, Peru i Urugvaj, a ugovor je stupio na snagu 2.lipnja 1961. Iste godine pridružile su im se Kolumbija i Ekvador, 1966. Venecuela, a 1967. Bolivija. Molba Kube za priključenje 1962. je odbijena.

Ugovorom se predviđalo da se uklanjanjem prepreka za 12 godina stvori zona slobodne trgovine, a rok je 1969. protokolom iz Karakasa, pomeren sa 1973. na 1980. Međutim ni ovaj rok nije bio ispoštovan zbog protivljenja Urugvaja i Kolumbije. Latinoameričko udruženje slobodne trgovine prestalo je sa radom 1980. kada su zemlje članice potpisale ugovor o osnivanju Latinoameričkog udruženja za integraciju (ALADI).

Izvori uredi