Landulf IV od Beneventa

Landulf IV (italijanski: Landolfo IV; ? - 13. jul 982) bio je princ Kapue (kao Landulf VI) i Beneventa od 968. do smrti, te nakratko, zajedno sa svojim ocem Pandulfom Željeznoglavim, princ Salerna između 977. i 978.

Na mjesto princa Kapue je došao nakon što je 968. umro njegov strin Landulf III. Otac je tada iskoristio priliku da ignorira nasljedno pravo svog nećaka Pandulfa, te je na prijestolje postavio svog sina.

Nakon što je godine 969. Željeznoglavi zarobljen u bitci kod Bovinoa, Landulfove su zemlje došle u težak položaj, a kao regenti su vladali njegova majka Aloara od Kapue i nadbiskup Landulf od Beneventa. Do 977. kada je Željeznoglavi pušten iz zarobljeništva, Bizantinci su uspjeli zauzeti Avellino. Godine 977. se mladi Landulf priključio ocu u obrani Monte Cassina od grofa Bernarda od Alifea.

Kada je u martu 981. Željeznoglavi umro, njegova velika kneževina se podijelila: Landulf je kao najstariji sin dobio Kapuu, Benevento i Spoleto, a mlađi sin Pandulf Salerno. Takav aranžman, međutim, nije zaživio. U tom trenutku se na jugu Italije nalazio rimsko-njemački car Oton II koji je Landulfu oduzeo vojvodstvo Spoleto i predao ga njegovom rođaku Thrasimundu. Landulf je također bio prisiljen podjelu Kapue i Beneventa. Landulf je za vrijeme svoje kratke vladavine podržao clunyjevske efrome i osnovao crkvu San Croce u Caiazzou.

Godine 982. je zajedno sa bratom priključio Otonovoj vojsci koja se borila protiv Saracena u Kalabriji. Zajedno s njim je poginuo 13. jula u bitci kod Stiloa. Na mjestu princa Kapue ga je naslijedio mlađi brat Landenulf, a majka Aloara postala regent.

Izvori uredi

  • Caravale, Mario (ed). Dizionario Biografico degli Italiani: LXIII Labroca – Laterza. Roma, 2004.


{{s-ttl|title=[[Prince Beneventa]|years=981}}
Prethodi:
Pandulf I
Princ Kapue
981–982
Slijedi:
Landenulf II
Slijedi:
Pandulf II
Vojvoda od Spoleta
981
Slijedi:
Thrasimund IV