Landes (francuski: La forêt des Landes, oksitanski: Las Lanas de Gasconha) je šumovita regija na jugozapadu Francuske, duž obalne ravnice Atlanskog oceana. Landes je najveća šuma primorskih borova (Pinus pinaster) na svijetu.

Landes
La forêt des Landes
Las Lanas de Gasconha
Karta Gascogne i Landesa
Karta Gascogne i Landesa
Karta Gascogne i Landesa
Država  Francuska
Regija Akvitanija

Geografija uredi

Šuma Landes, također poznata i pod imenom Gaskonjska močvara (ranije Bordoška močvara), pokriva velik dio departmana Gironde i Landes te dio departmana Lot-et-Garonne.

 
Landes iz zraka

U Landesu izviru brojni vodotoci od kojih je najveći Eyre, rijeka koja mirno protiče preko njega u dužini od nekih 100 km.[1] Po jednom dijelu Landesa velikom 336.052 hektara proteže se regionalni park prirode Landes de Gascogne, koji je osnovan dekretom 16. oktobra 1970.[2]

Historija uredi

Većina zemlje gdje se danas prostire šuma Landes bila je močvara, u kojoj se sve do 19. vijeka malobrojno stanovništvo bavilo stočarstvom. To se promjenilo 1857. kada je donešen zakon kojim je zabranjeno tradicionalno stočarstvo, a istovremeno se pristupilo pošumljavanju. Procjenjuje se da je danas pod šumom oko 10.000 km² i da su 9/10 stabala isključivo primorski borovi (Pinus pinaster). Ostatak su hrastovi, breze, alnusi i vrbe.

Izvori uredi

  1. Le Parc naturel régional et la forêt des Landes (engleski). Rando. Pristupljeno 30. 5. 2018. 
  2. Carte d'identité (engleski). Parc Landes de Gascogne. Arhivirano iz originala na datum 2018-05-26. Pristupljeno 30. 5. 2018. 

Vanjske veze uredi