Land of the Pharaohs

Land of the Pharaohs (sh. Zemlja faraona) je američki historijski film snimljen 1955. godine u režiji Howarda Hawksa, poznat kao jedno od najspektakularniji ostvarenja žanra svog vremena.

Land of the Pharaohs
poster iz 1955. godine
RežijaHoward Hawks
ProducentHoward Hawks
ScenarioHarold Jack Bloom
William Faulkner
Harry Kurnitz
UlogeJack Hawkins
Joan Collins
James Robertson Justice
MuzikaDimitri Tiomkin
FotografijaLee Garmes
Russell Harlan
MontažaVladimir Sagovsky
StudioContinental Company
DistribucijaWarner Bros. Pictures
Datum(i) premijere
24. 6. 1955 (1955-06-24)
Trajanje106 min. (američka verzija)
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet2,9 mil. $ (proc.)
Bruto prihod2,7 mil. $ (kino-ulaznice u SAD)[1]

Radnja se događa u Drevnom Egiptu sredinom 3. milenijuma pne., odnosno prikazuje kako tadašnji faraon Keops (čiji lik tumači Jack Hawkins) započinje izgradnju znamenite piramide. Nominalni protagonist, čiji lik tumači Dewey Martin, je sin graditelja piramide koji, sticajem okolnosti, postane upetljan u spletke koje je započela Keopsova lijepa, ali bezobzirna supruga, princeza Nelifer (čiji lik tumači Joan Collins).

Land of the Pharaohs se snimao u rimskim studijima Cinecitta, ali i na lokacijama u samom Egiptu, pri čemu je Hawks uživao podršku lokalne vlade, koja mu je "posudila" pripadnike vojske za scene u kojima je sudjelovalo na hiljade statista. Inzistirajući na što većoj autentičnosti, Hawks je kao lokacije koristio nedovršenu piramidu u Baki kako bi rekonstruirao scene izgradnje Keopsove piramide. Publici je, pak, pažnju privukla i mlada Joan Collins kojoj je uloga vamp negativke u značajnoj mjeri obilježila karijeru, odnosno utrla put koji će je, decenijama kasnije, odvesti do lika Alexis Carrington u popularnoj TV-seriji Dinastija.

Land of the Pharaohs, usprkos toga što se među njegovim scenaristima nalazio i ugledni književnik William Faulkner, nije dobio dobre kritike, a i gledanost, iako relativno velika, nije bila dovoljna da filmu donese dobit. To je predstavljao prvi komercijalni neuspjeh u Hawksovoj režijskoj karijeri, te je zbog nje napravio pauzu od četiri godine prije trijumfalnog povratka sa kultnim vesternom Rio Bravo. Kasniji kritičari su, međutim, za film imali daleko više razumijevanja, te se smatra jednim od klasičnih ostvarenja žanra.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. 'The Top Box-Office Hits of 1955', Variety Weekly, January 25, 1956

Vanjske veze uredi