Lana Barić (Split, 11. prosinca 1979.), hrvatska je kazališna, televizijska i filmska glumica.

Lana Barić
Rođenje 11. prosinca 1979.
Split, Hrvatska

Životopis uredi

Karijera uredi

Lana Barić diplomirala je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2005. godine. Već tijekom Akademije glumi u mnogim predstavama, te tako surađuje s najznačajnijim redateljima Bosne i Hercegovine kao što su Haris Pašović, Gradimir Gojer, Aleksandar Jevđević i Dubravko Bibanović. 2003. godine za ulogu Olivere u predstavi Safeta Plakala Phoenix je sagorio uzalud, (redatelj Dubravko Bibanović), dobila je nagradu "Sanel Agić" za najboljeg mladog glumca na Festivalu bosanskohercegovačke drame u Brčkom. Surađuje i s televizijom te gostuje u serijalima, a glumi manje uloge u filmovima Go West Ahmeda Imamovića, CO/MA Mike Figgisa i Naša muzika kultnog redatelja Jean-Luc Godarda.

2005. godine prolazi na audiciji te dobiva ulogu u predstavi Humble Boy zagrebačkog kazališta Mala scena u režiji Ivice Šimića. Predstava se izvodi na engleskom jeziku koji je usavršila živeći nekoliko godina u Engleskoj. Iste godine dobiva ulogu Klitemestre u predstavi Ifigenija mlade dramatičarke Lane Šarić u režiji Ivice Šimića. Ta uloga joj je priskrbila brojne nagrade uključujući prestižnu Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji mladog umjetnika do 28 godina, kao i specijalnu nagradu sponzora te nagradu žirija za najbolju žensku ulogu na Međunarodnom festivalu za mlade "Rainbow", u Sankt Peterburgu u Rusiji. Prve godine profesionalnog života u Hrvatskoj provodi uz kazalište Mala scena gdje igra i u ostalim predstavama kao što su Kako živi Antuntun? i Bum Tomica. Potom surađuje i sa Splitskim ljetom gdje igra u predstavama Gorana Golovka. U Zagrebu nakon suradnje s kazalištem Mala scena nastavlja surađivati s nezavisnim skupinama, te u off projektima hrvatskog kazališta vezanim najviše za kazalište Teatar ITD gdje igra u predstavama Toranj loše glazbe Nik Djurića, Elektra Ivana Plazibata, Smrt u Veneciji/Enej i Didona Olivera Frljića, Disleksija Irene Čurik, Zadatak Mirana Kurspahića i drugima.

2008. igra u popularnoj hrvatskoj seriji "Stipe u gostima".

2009. godine snima kratki film Žuti mjesec u sklopu omnibusa Zagrebačke priče za koji dobiva odlične kritike i nagradu Breza za najboljeg debitanta na Pula Film Festivalu 2010. godine. Ulogom očajne žene dobiva veliku pozornost kritike i javnosti, kao i sjajan novi početak filmske karijere, ovog puta hrvatske. Slijede uloge u mnogim filmovima kao što su "Majka asfalta" Dalibora Matanića i "Noćni brodovi" Igora Mirkovića.

2010. dobiva sjajne kritike za ulogu Grozdane u predstavi Drama o Mirjani i ovima oko nje Ivora Martinića u režiji Anje Maksić Japundžić i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. 2011. postaje članica ansambla drame HNK Zagreb gdje potom igra u mnogim produkcijama, no također nastavlja svoju suradnju sa nezavisnim kazališnim skupinama.


Nagrade i priznanja

  • Nagrada Sanel Agić za najboljeg mladog glumca na Festivalu bosanskohercegovačke drame za ulogu Olivere u predstavi Phoenix je sagorio uzalud, 2003.
  • Nagrada žirija i Specijalna nagrada sponzora za najbolju žensku ulogu, za ulogu Klitemnestre u predstavi Ifigenija Kazališta Mala scena, Međunarodni festival za mlade Rainbow, Sankt Petersburg, Rusija, 2006.
  • Nagrada hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina – ženska uloga: za ulogu Klitemnestre u predstavi Ifigenija, Kazališta Mala scena iz Zagreba, 2006.
  • Nagrada Judita 53. Splitskog ljeta za izuzetno glumačko ostvarenje ansambla predstave 'Libar o' Libra Marka Uvodića', 2007.
  • Nagrada Breza za najboljeg debitanta na Festivalu igranog filma u Puli, za glavnu žensku ulogu u segmentu Žuti mjesec filma Zagrebačke priče, 2009.
  • Nagrada za najbolju žensku ulogu na Brussels Short Film Festivalu za ulogu u filmu Zvonimira Jurića Žuti mjesec, 2011.
  • Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu na Festivalu igranog filma u Puli za ulogu u filmu Lukasa Nole Šuti, 2013.

Filmografija uredi

Televizijske uloge uredi

Filmske uloge uredi

Vanjske poveznice uredi