Lambert od Spoleta, car Svetog Rimskog Carstva

Lambert od Spoleta (oko 875. - Marengo, 15.12. 898.) je bio car Svetog Rimskog Carstva i vojvoda od Spoleta između 894. i 898 godine.

Kako je bio okrunjen za cara još tijekom života svoga oca i carskog prethodnika Guido od Spoleta nitko u njegovom taboru nije postavio pitanje naslijeđivanja u trenutku careve smrti 894. godine. Bez obzira na to probleme koje on naslijeđuje teško da bi itko mogao riješiti.

To je razdoblje rata protiv tadašnjeg kralja Italije Berengara koji u trenutku kada mu vojna situacija postaje kritična poziva u pomoć svoga rođaka njemačkog kralja Arnulfa od Karantanije koji pobjeđuje u bitkama Lamberta i kruni se u Rimu 896. godine za kralja Italije i cara Svetog Rimskog Carstva.

Te pobjede ovog opasnog Lambertovog protivnika su bile kratkoga daha pošto je tijekom svoje talijanske kampanje Arnulf obolio i vratio se kući u Njemačku. Njegovo napuštanje talijanskog ratišta rezultira ponovnim osvajanjem Rima od strane spoletskog vojvode koji se tada osvećuje onima koji su ga "izdali". Tako stabilizirana situacija u Italiji se održala malo duže od godinu dana tijekom koje Berengara oprema novu vojsku. Finalna bitka ova dva protivnika se vodi 898. godine kraj Pavije kada Lambert pobjeđuje samo da bi koji dan poslije bio ubijen u atentatu.

Njegov nasljednik Guido IV vojvoda od Spoleta odustaje od carske politike svoga prethodnika zadovoljavajući se svojim vojvodstvom. Niti takav mirotvorni potez nije dio mir Italiji tijekom anarhije raspada karolinške vlasti u Europi.

Prethodnik: Car Svetog Rimskog Carstva Nasljednik:
Guido od Spoleta Arnulf od Karantanije