Lalića kula je stambeno-fortifikacijski objekat iz osmanlijskog perioda u Ljubuškom, Bosna i Hercegovina.

Lokacija uredi

Graditeljska cjelina Lalića kula sa dvorima u Ljubuškom smještena je na jugoistočnoj padini brda Buturovice, u mahali na istočnom periferiji grada Ljubuški, a sa južne strane starog puta prema Starom gradu Ljubuškom.

Historija uredi

Kako je bilo uobičajeno u Bosni i Hercegovini u vrijeme turske uprave feudalci-spahije gradili su kule, stambeno-fortifikacijske objekte sa pratećim stambenim aneksom odžakom-konakom. Predstavlja poseban tip starije muslimanske kuće...poluutvrđeni dvorac feudalaca i, po svoj prilici, izdanak stambene kulture srednjeg vijeka. Ovaj tip objekata nalazimo na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a gradili su ih „spahije i zaimi na svojim imanjima i kapetani po središtima svojih kapetanija.

U toku 2009. godine vlasnik je djelimično obnovio kulu i kuću za stanovanje. Ostali objekti su u ruševnom stanju.

Opis uredi

Lalića kula izgrađena je 1774. Godine. To je zgrada sa visokim prizemljem i dva sprata. U osnovi je četverougaonik 6.00 x 6.35m. Ukupna visina kule je 10.35m. Uz kulu nalaze se još kuća za stanovanje sa stajom i kovačnicom u podrumu, kuća kuhača, kuća za poslugu i čatrnja. Kuća za stanovanje sa stajom i kovačnicom u podrumu je četverougaoni objekat pokriven četverovodnim krovom. Dimenzije objekta su 9.50 x 9.50m. Zidana je lomljenim kamenom krečnjakom u krečnom malteru sa provezanim tesancima na uglovima objekta. Međuspratne konstrukcije su na svim etažama hrastove grede koje su i danas u dobrom stanju. Krov kuće bio je četverovodni, sada je trovodni. Pokrov su bile ploče kamena škriljca, sada je crijep. Cjelina je ograđena avlijskim zidovima, djelimično oštećenim. Kompleksu pripadaju i dva objekta izvan zidina.

Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine [1]

Literatura uredi

  • Hamdija Kreševljaković, Naše starine godišnjak Zavoda za zaštitu spomenika kulture Bosne i Hercegovine, broj II, Sarajevo, 1954. godine -KULE I ODŽACI U BOSNI I HERCEGOVINI

Reference uredi

  1. „Lalića kula”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 7. 2016. 

Vanjski linkovi uredi