Laki tenk je klasa tenkova koji su projektovani da imaju veliku pokretnjivost, a danas se koriste samo u sukobima niskog inteziteta. Rani laki tenkovi su bili naoružani i zaštićeni poput oklopnih kola, ali su koristili gusenice što im je omogućavalo pokretljivost po lošem terenu. Od oružja koristili su mitraljeze ili topove kalibra do 40 mm.

Nemački tenk Pancer I u beogradskom Vojnom muzeju.
Demonstracija dostavljanja tenka M551 Šeridan putem C-130.
Dizajn sovjetskog amfibijskog tenka PT-76 je omogućavao lak prelaz iz vode na kopno uz male pripreme.

Laki tenkovi su bili glavni u arsenalima vojske pre Drugog svetskog rata, kada se očekivalo da iskoriste proboje u protivničkim linijama. Brojni tipovi lakih tenkova i tanketa su izrađivani u ovom periodu i bili su poznati i po nazivima borbena kola i krstareći tenkovi. Laki tenkovi su bili korisni u eri kada pešadija nije imala efikasna protivtenkovska oruđa, ali su uglavnom povučeni sa bojišta sa dostupnošću novih tipova oružja i težih tenkova.

Od tada se laki tenkovi koriste u ulogama koje karakterišu borbe manjeg inteziteta i mala mogućnost izlaganju neprijateljskom protivtenkovskom oružju, kao što su vatrena podrška i izviđanje. Mnoge armije više ne proizvode lake tenkove ili ih koriste samo za specijalne slučajeve, kao što su dostava tenkova na bojište avionima ili upotreba lakih imfibijsko voziloamfibijskih tenkova. I u ovim ulogama ih sve više zamenjuju vozila na točkovima koje koriste slično naoružanje.

Iako već zastareo u to vreme, sovjetski amfibijski laki tenk PT-76 je igrao značajnu ulogu u Indijsko-pakistanskom ratu 1971. kada su indijski tenkovi PT-76 prešli reke i prodrli u pakistansku pozadinu.

Vidi još uredi

Eksterni linkovi uredi