Lajos Kossuth de Udvard et Kossuthfalva (mađ. udvardi és kossuthfalvi Kossuth Lajos, Monok, 19. rujna 1802. - Torino, 20. ožujka 1894.), mađarski novinar, odvjetnik i političar, ključna osoba Mađarske revolucije 1848. Kossuth je porijeklom iz plemićke luteranske obitelji, a prije politike se bavio ponajviše novinarstvom.

Lajos Kossuth
Lajos Kossuth

Mandat
14. travnja 1849. – 11. kolovoza 1849.
Prethodnik država uspostavljena
Nasljednik Artúr Görgey
(kao upravitelj)

Rođenje 19. rujna 1802.
Mađarska Monok, Mađarska
Smrt 20. ožujka 1894.
Italija Torino, Italija
Zanimanje novinar, odvjetnik
Vjera luteran

Pod utjecajem nacionalističkih buđenja tijekom Proljeća naroda, Kossuth je povao val nezadovoljnih mađarskih političara i podigao revoluciju s ciljem odvajanja od Austrije. Njegov cilj bila je nezavisna Kraljevina Mađarska "od Karpata do Jadrana", a to je planirao ostvariti pridobivanjem slavenskih dijelova Habsburške Monarhije. Unatoč početnom uspjehu revolucije i proglađenju republike, službeni Beč ugušio je revoluciju. Habsburška vojska, koju su predvodili Josip Jelačić i Alfred I. Windisch-Grätz, uz pomoć ruske vojske generala Ivana Paskjeviča porazila je mađarsku vojsku kod Temišvara i prisilila ju na predaju kod Világosa u kolovozu 1849. godine. Kossuth, koji je od 14. travnja 1849. bio predsjednik nezavisne republike, svrgnut je nakon gušenja revolucije.

Na čelu zemlje naslijedio ga je Artúr Görgey, kao vojni i politički upravitelj, a nakon toga dolazi do ukidanja nezavisne republike i njezinog ponovnog spajanja s Monarhijom. Nakon toga, Kossuth je pobjegao iz Monarhije i nakon putovanja po svijetu umro u Torinu, 20. ožujka 1894.