Lahet (Gr. Λάχης) (latinski: Laches) (* Atena, cca. 475. pne. - Mantineja, 418. pne.), sin Melanopov, bio je atenski aristokrat i vojskovođa za vrijeme peloponeskog rata.

Godine 427. pne. Lahet je zajedno s Hareadom poslan na Siciliju s flotom od 20 brodova kako bi podržao tamošnje atenske saveznike u sukobu sa Sirakuzom. Kada je Haread umro 426. pne. komandu nad ekspedicijom je preuzeo Lahet te uspio podvgrnuti gradove Mile i Mesanu atenskoj vlasti. Međutim, sljedeće godine je, u skladu s tadašnjim atenskim propisima o rotaciji, komandu preuzeo Pitodor. Nakon toga je atenska ekspedicija na Siciliju propala. Kada se Lahet vratio u Atenu, Kleon ga je zbog toga dao optužiti na sudu, ali je oslobođen. Suđenje je kasnije Aristofan satirički prikazao u svom komadu Ose.

Godine 423. pne. je Lahet atenskoj skupštini predložio da se sa Spartom potpiše primirje. Prijedlog je usvojen, ali je rat nastavljen nakon godinu dana. Nakon što je Kleon umro 422. pne, Lahet je zajedno s Nikijom uspio isposlovati Nikijin mir. Godine 418. pne. mir je prekršen nakon što su Atenjani podržali pobunu u Sparti. Lahet je ponovno imenovan za generala te je poginuo u katastrofalnom atenskom porazu u bitci kod Mantineje.

Još jedna osoba po imenu Lahet je bila arhont godine 400/399. pne. u doba suđenja Sokratu.[1]

Lahet je poznat i po Platonovom dijalogu po imenu Lahet gdje je opisan kao konzervativni vojskovođa.

Izvori uredi

  • Tukidid: Historija Peloponeskog rata;
  • The Athenian Empire Restored: Epigraphic and Historical Studies by Harold B Mattingly, University of Michigan Press, Ann Arbor, ISBN 0-472-10656-2;
  1. Harding, Philip (ed., trans.) (1985) From the End of the Peloponnesian War to the Battle of Ipsus Cambridge University Press, Cambridge, p. 1;