Vunasti majmuni

(Preusmjereno sa stranice Lagothrix)

Vunasti majmuni (lat. Lagothrix) su rod majmuna Novog svijeta iz porodice hvataša. Sastavljen je od četiri vrste koje su rasprostranjene u prašumama Južne Amerike. Imaju prehenzilni rep, te žive u velikim društvenim skupinama.

Vunasti majmuni
L. lagotricha
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Porodica: Atelidae
Potporodica: Atelinae
Rod: Lagothrix
É. Geoffroy, 1812.

Jedna vrsta koja je nekoć pripadala ovom rodu, žutorepi vunasti majmun je 2001. premještena u zaseban rod Oreonax

Opis uredi

To su veliki mišićavi majmuni s uvijenim repom. Mužjaci su dugi 49.8 cm, a ženke 49.2 cm. Prosjek mase mužjaka iznosi 7.28 kg, a ženke su teške 7.02 kg. Prema tome, oni su među najtežim majmunima u svojoj skupini. Kao što im i ime govori, krzno im je poprilično gusto i vunasto. Mužjaci i ženke su jednako obojeni, dakle spolni dimorfizam je izražen isključivo tjelesnom masom i duljinom. Boja ovih majmuna može biti različita: tamnosmeđa, crvenosmeđa, siva ili maslinasta. Životni vijek im je oko 30 godina.

Način života uredi

Svoj dugi uvijeni rep vunasti majmuni koriste za pokretanje. Glavna uloga mu je pružanje potpore pri penjanju. Takav rep se razvio jer oni najčešće vrijeme provode na drvetu, rijetko su na tlu. Najčešći prirodni neprijatelji su im nekoliko vrsta orlova i mačaka kao što su ocelot i jaguar. Žive u skupinama sastavljenim od 10 do 45 jedinki, ali u potragu za hranom dijele se u manje skupinama od 2 do 6 jedinki koje idu na različita stabla tražiti hranu. Ishrana im se uglavnom sastoji od plodova, ali i listova, cvjetova, sjemenki i beskralježnjaka.

Vrste uredi

Izvori uredi