Lady in the Lake

Lady in the Lake (sh. Dama u jezeru) je američki crno-bijeli kriminalistički film snimljen u režiji Roberta Montgomeryja i premijerno prikazan 1947. godine, poznat kao jedno od rijetkih eksperimentalnih ostvarenja u klasičnom Hollywoodu.

Lady in the Lake
trailer
RežijaRobert Montgomery
ProducentGeorge Haight
ScenarioSteve Fisher
PredložakThe Lady in the Lake; autor:
Raymond Chandler
UlogeRobert Montgomery
Audrey Totter
Lloyd Nolan
MuzikaDavid Snell
FotografijaPaul Vogel
MontažaGene Ruggiero
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
23. 1. 1947 (1947-01-23) (United States)
Trajanje105 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet1,026.000 $[1]
Bruto prihod2,657.000 $[1]

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Raymonda Chandlera. Protagonist, koga tumači sam Montgomery, je losanđeleski privatni detektiv Phillip Marlowe koji nastoji započeti novu karijeru kao pisac kriminalističkih romana, ali koga izdavač umjesto toga angažira da mu pomogne pronaći nestalu suprugu.

Lady in the Lake je karakterističan po tome što se u gotovo u potpunosti sastoji od subjektivnih kadrova, odnosno što se cjelokupna radnja prikazuje isključivo iz perspektive protagonista. Time je scenarist Steve Fisher nastojao što je više moguće na ekranu rekonstruirati stil i ugođaj Chandlerove hard boiled proze. Studio MGM to također nastojao reklamirati kao filmski novitet u svojoj propagandnoj kampanji. Kritičari su, međutim, prema filmu uglavnom bili hladni, iako je Lady in the Lake imao određenog komercijalnog uspjeha.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 The Eddie Mannix Ledger, Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study .

Vanjske veze uredi