Lady in the Lake

Lady in the Lake

trailer
Režija Robert Montgomery
Producent George Haight
Scenario Steve Fisher
Predložak The Lady in the Lake; autor:
Raymond Chandler
Uloge Robert Montgomery
Audrey Totter
Lloyd Nolan
Muzika David Snell
Fotografija Paul Vogel
Montaža Gene Ruggiero
Distribucija Metro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
23. januar 1947 (1947-01-23) (United States)
Trajanje 105 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 1,026.000 $[1]
Bruto prihod 2,657.000 $[1]

Lady in the Lake (sh. Dama u jezeru) je američki crno-bijeli kriminalistički film snimljen u režiji Roberta Montgomeryja i premijerno prikazan 1947. godine, poznat kao jedno od rijetkih eksperimentalnih ostvarenja u klasičnom Hollywoodu.

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Raymonda Chandlera. Protagonist, koga tumači sam Montgomery, je losanđeleski privatni detektiv Phillip Marlowe koji nastoji započeti novu karijeru kao pisac kriminalističkih romana, ali koga izdavač umjesto toga angažira da mu pomogne pronaći nestalu suprugu.

Lady in the Lake je karakterističan po tome što se u gotovo u potpunosti sastoji od subjektivnih kadrova, odnosno što se cjelokupna radnja prikazuje isključivo iz perspektive protagonista. Time je scenarist Steve Fisher nastojao što je više moguće na ekranu rekonstruirati stil i ugođaj Chandlerove hard boiled proze. Studio MGM to također nastojao reklamirati kao filmski novitet u svojoj propagandnoj kampanji. Kritičari su, međutim, prema filmu uglavnom bili hladni, iako je Lady in the Lake imao određenog komercijalnog uspjeha.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 The Eddie Mannix Ledger, Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study .

Vanjske vezeUredi