La venganza (2002 telenovela)

Za ostale upotrebe, v. Osveta (telenovela).

La venganza (doslovno: "Osveta") je kolumbijsko-američka telenovela produkcijske kuće Telemundo snimana tokom 2002. godine.

La venganza
ScenarioHumberto "Kico" Olivieri
RežijaArturo Valcárcel Carrol
NastupajuGabriela Spanic
José Ángel Llamas
Catherine Siachoque
Jorge Cao
Orlando Miguel
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
 Kolumbija
Broj epizoda140
Produkcija
Producent(i)Hugo León Ferrer
Emitiranje
Originalni kanalTelemundoCanal Caracol
Originalno prikazivanje4. novembar 200216. maj 2003

U Hrvatskoj je emitirana na programu TV-stanice NeT.

Sinopsis uredi

Pre 25 godina, tragedija je obeležila Elenin život, kada su joj saopštili da je njena ćerka rođena mrtva. Ipak, Elena koja je sada već žena srednjih godina, veruje da ponovo može da bude srećna uz Luis Migela Arizu, mladog i prefinjenog čoveka, oca slatke devojčice, koji će uskoro postati njen muž.

Elena ima hladnu i ambicioznu sestru Grasiju, koja je ljubomorna na nju jer uživa svu očevu pažnju. Ona zavodi Luis Migela na brodu na kome on slavi svoje momačko veče. Luis saznaje da je Grasija Helenina sestra na sam dan venčanja, kada ga ona ucenjuje i manipuliše njime.

Elena je zakazala venčanje na dan kada je njena ćerka trebalo da napuni 25 godina, želeći tako da izbriše bar delić tuge koja je prati od smrti voljenog deteta. Za to vreme, mlada žena pod imenom Valentina, koja živi sa majkom i bratom, odlučuje da postane bokserka i tako finansijski pomogne svojoj poridici. Mora da bude na raspolaganju Fernandu Valerugu, koji organizuje borbe. Upravo u jednom od mečeva, Valentina zadobija jak udarac i gubi život.

Nešto ranije, Luis Migel i Elena su se venčali, i za vreme proslave Grasija vodi pijanog mladoženju u sobu, nameštajući stvari tako da ih Elena vidi i pomisli da je muž vara sa rođenom sestrom, što se i dogodi. Slomljena Elena trči osećajući se izdano i pada na zemlju, doživevši jak srčani napad.

Daleko odatle, Valentina je prevezena u bolnicu gde se budi zbunjena. Za kratko vreme shvata da je ona u stvari Elena. Žena upada u krizu, jer se nalazi u tuđem telu i ne prepoznaje nikoga. Doktorima govori stvari koje oni opravdavaju čudnim teorijama i zbunjenošću pacijentkinje. Hospitalizuju je, ali ona uspeva da pobegne. Očajna Elena traži Tobaga Krismasa, svog spiritualnog vodiča, kako bi joj pomogao da nađe objašnjenje za ono što se dogodilo.

Zarobljena u tuđem telu, Helena shvata da se na zemlju vratila sa jednim ciljem: da se osveti suprugu i sestri za izdaju koja je prouzrokovala njenu smrt. Od tog trenutka vodiće dupli život - zaposliće se u sopstvenoj kući kao dadilja Migelove ćerke Vanese, a istovremeno će započeti igru u kojoj će mučiti Grasiju.

Ali sudbina je Eleni spremila još jedno iznenađenje. Igrom slučaja čuje svog oca kada kaže da njena ćerka za koju je 25 godina mislila da je mrtva, nikada nije umrla, zbog čega ona odlučuje da je potraži.

Primorana da koristi tuđe telo, Elena će naterati Luisa Migela da se zaljubi u nju, kao deo svoje osvete, kako bi ga kasije naterala da pati i zažali što je prevario, a istovremeno će dati sve od sebe kako bi pronašla svoje davno izgubljeno dete.

Uloge uredi

Glumci Likovi
Gabrijela Spanik Valentina Dijaz
Hose Anhel Ljamas Luis Migel Ariza
Katerine Sijačoke Grazija Fontana
Marija Elena Doehring Elena Fontana
Orlando Migel Felipe Valerugo
Barbara Garofalo Marianhel Ariza
Karlos Duplat Danilo Fontana
Horhe Kao Fernando Valerugo
Marsela Karvahal Rakel de Valerugo
Luz Stela Luengas Jaja
Nuri Florez Tobago Kristmas
Marija Milagros Ruperto Brenda Le
Vanesa Simon Žovana
Džon Kebaljos Rosario
Pedro Rendon Pakito
Margalida Kastro Konsepsjon
Luis Giljermo Galvez Armando
Juri Perez Franki
Ana Marija Abeljo Adorasjon
Naren Darjanani Alfredo Valerugo
Viktor Rodrigez Hovito
Hilio Sastoke El Gordo (Siksto)
Mari Luz Amparo
Ibet Zamora Marija T.
Hulio del Mar Pedro Sebastijan