La terra trema

La terra trema

scena iz filma
Režija Luchino Visconti
Producent Salvo D'Angelo
Scenario Antonio Pietrangeli
Luchino Visconti
Predložak Il Malavoglia; autor:
Giovanni Verga
Naracija Luchino Visconti
Uloge Antonio Arcidiacono
Giuseppe Arcidiacono
Muzika Willy Ferrero
Fotografija Aldo Graziati
Montaža Mario Serandrei
Datum(i) premijere
2. septembar 1948 (1948-09-02)
Trajanje 165 min.
Zemlja  Italija
Jezik sicilijanski
italijanski

La terra trema (sh. Zemlja drhti) je italijanski crno-bijeli igrani film snimljen 1948. u režiji Luchina Viscontija, koji se smatra jednim od najpoznatijih ostvarenja italijanskog neorealizma.

Film je originalno bio zamišljen kao dokumentarac o životu siromašnih ribara, i trebao poslužiti u svrhe propagande Komunističke partije pred izbore 1948. godine. Tokom produkcije je Visconti odlučio da ga pretvori u modernu adaptaciju klasičnog verističkog romana Il Malavoglia Giovannija Verge. Radnja je smještena u sicilijansko ribarsko selo Aci Trezza, i prikazuje kako tradicionalne ribare eksploatiraju pripadnici viših klasa.

La terra trema se odlikovala nastojanjem za što većom autentičnosti. Kao i drugi predstavnici neorealizma, Visconti je odlučio umjesto profesionalnih glumaca koristiti naturščike, odnosno autentične sicilijanske ribare. Oni u filmu govore sicilijanskim dijalektom, a s obzirom da je on bio teško razumljiv ostatku Italije, Visconti je bio prisiljen nadosnimiti voiceover naraciju na italijanskom.

Premijerno je prikazan na venecijanskoj Mostri gdje je dobio tzv. Međunarodnu nagradu, ali i duboko podijelio kritičare. Dio ljevičarskih kritičara ga je napao zbog "formalizma", odnosno skretanja sa načela socrealizma. Godine 1962. je, pak, u prestižnoj anketi časopisa Sight & Sound ušao među deset najboljih filmova svih vremena.

UlogeUredi

  • Antonio Arcidiacono ... 'Ntoni
  • Giuseppe Arcidiacono ... Cola
  • Venera Bonaccorso ... La vecchia che ride
  • Nicola Castorino ... Nicola
  • Rosa Catalano ... Rosa
  • Rosa Costanzo ... Nedda
  • Alfio Fichera ... Michele
  • Carmela Fichera ... La baronessa

Vanjske vezeUredi