La decima vittima

La decima vittima
Režija Elio Petri
Producent Carlo Ponti
Scenario Robert Sheckley (priča Seventh Victim)
Tonino Guerra
Giorgio Salvioni
Ennio Flaiano
Elio Petri
Uloge Marcello Mastroianni
Ursula Andress
Muzika Sergio Bardotti
Piero Piccioni
Datum(i) premijere 1965.
Trajanje 92 min.
Zemlja  Francuska
 Italija
Jezik talijanski
La decima vittima na Internet Movie Database

Deseta žrtva (tal. La decima vittima; eng. The 10th Victim) je talijanski kultni znanstvenofantastični film iz 1965. Film je temeljen na kratkoj priči Roberta Sheckleya iz 1953. godine, po imenu Seventh Victim (hr. Sedma žrtva). Godinu dana nakon izlaska ovog filma Sheckley objavljuje istu priču kao u filmu ali u obliku romana, tj. izdaje roman temeljen na filmu Deseta žrtva.[1]

RadnjaUredi

U bliskoj budućnosti, veliki ratovi se izbjegavaju na način da se pojedincima sklonima nasilju pruža prilika da ubiju u Velikom lovu. Lov je najpopularniji oblik zabave na svijetu, koji privlači sudionike koji tragaju za slavom i bogatstvom. Lov se sastoji od deset rundi koje mora proći svaki natjecatelj (pet rundi kao lovac a pet kao lovina). Posljednji preživjeli nakon deset rundi postaje apsolutni prvak.

Caroline Meredith (Ursula Andress) je žena-lovac, naoružana prslukom iz kojeg se ispaljuju metci. Nadalje, ona je lovac koji traga za svojom desetom a ujedno i posljednjom žrtvom. Marcello Polletti (Marcello Mastroianni) je lovina, koja oklijeva ubiti Meredith iz razloga jer nije sasvim siguran kako je ona uistinu njegov lovac. Njegovo oklijevanje je razumljivo ukoliko znamo da bi ubijanjem krive osobe dobio trideset godina zatvora. No, Meredith koja nema takvih dvojbi, želi izvesti savršeno ubojstvo pred kamerama kako bi svoju financijsku dobit dovela do maksimuma.

Glavne ulogeUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi