La cena delle beffe (film)

La cena delle beffe (sh. Večera izrugivanja) je italijanski crno-bijeli film snimljen 1942. u režiji Alessandra Blasettija. Predstavlja ekranizaciju istoimene drame u stihovima Sema Benellija. Radnja se događa u Firenci za vrijeme vladavine Lorenza Veličanstvenog. Protagonisti - koje tumače Osvaldo Valenti i Amedeo Nazzari - su Gianetto Malespini i Neri Chiaramantesi, dva mladića čije će suparništvo oko lijepe Ginevre (koju glumi Clara Calamai) eskalirati u niz okrutnih šala koje dovode do krvoprolića.

La cena delle beffe
Giannetto (Osvaldo Valenti) i Ginevra (Clara Calamai) u sceni iz filma
RežijaAlessandro Blasetti
ProducentGiuseppe Amato
ScenarioAlessandro Blasetti, Renato Castellani
PredložakLa cena delle beffe; autor:
Sem Benelli
Uloge
MuzikaGiuseppe Becce
FotografijaMario Craveri
MontažaMario Serandrei
StudioCines
DistribucijaENIC
Datum(i) premijere
9. 2. 1942 (1942-02-09)
Trajanje86 min.
Zemlja Italija

Blasetti je film snimio nedugo nakon pseudohistorijskog spektakla La corona di ferro, nastojeći iskoristiti njegove setove i kostime. Film se pokazao izuzetno uspješnim, i u značajnoj je mjeri Amedea Nazzarija načinio jednom od najvećih zvijezda svog vremena. Također je poznat i po tome što je u njemu zajedno nastupio glumački i ljubavni par Valenti i Luisa Ferida, koji će tri godine kasnije, na kraju drugog svjetskog rata biti likvidirani od strane partizana pod optužbom za kolaboraciju.

Film je, međutim, najpoznatiji po kratkoj sceni u kojoj se Calamai pojavljuje golih grudi, a što se često (iako pogrešno) navodi kao prvi takav slučaj u nekom zvučnom ostvarenju italijanske kinematografije (s obzirom da je takvu scenu, u kojoj nastupa Vittoria Carpi, sadržavala La corona di ferro). Iako je zbog nje (kao i u scene u kojoj Calamai nastupa u prozirnoj spavaćici) film javno osuđen od Katoličke crkve i zabranjen za gledatelje mlađe od 16 godina, od Calamai je učinio jednu od najvećih filmskih diva svog doba, te, između ostalog, potakao njenu suparnicu Doris Duranti da iste godine snimi sličnu scenu u filmu Carmela.

Izvori uredi


Vanjske veze uredi