La Voie royale (srpskohrvatski: Kraljevski put) je roman Andréa Malrauxa iz 1930. godine kojega je izdala izdavačka kuća Grasset. Iste godine, roman je nagrađen s novoutemeljenom Prix Interallié, postavši tako njezin prvi dobitnik. Nakon romana Les Conquérants, Kraljevski put je drugi dio Malrauxove "trilogije" koja predstavlja kroniku prikaza autorove umjetničke misli o Aziji, a prethodio je romanu La Condition humaine. Kraljevski put je egzistencijalistički roman, prikaz putovanja dvojice pustolova prema Angkoru u Kambodži, što je koincidiralo s Malrauxovim stvarnom arheološkom ekspedicijom. U odnosu na Osvajače, Malraux je u Kraljevskom putu ublažio revolucionarni naboj u korist erotizma.

La Voie royale
Naslovnica prvog izdanja (1930.)
Autor(i)André Malraux
Naslov prijevodaKraljevski put
Država Francuska
Jezikfrancuski jezik
Žanr(ovi)roman
IzdavačÉditions Grasset
Datum izdanja1930.
Stranica273

Roman je ispričan u trećem licu, karakterističan postupak za pustolovne romane, te linearno. U svojoj refleksiji o ljudskoj sudbini, Malraux obrađuje teme erotizma, smrti i nonkonformizma. Njegovi likovi nisu pobornici željeznice, koje stoje u romanu kao simbol moderne civilizacije. Svijet kojega je stvorio je apsurdan, kao u Camusa, iako je samo djelo egzistencijalističko, a Malraux u svojoj refleksiji ne uspijeva pronaći smisao postojanja niti značaj smrti kao takve.

Ukratko, fabula romana prati dvojicu nonkoformista, mladog pustolova Claudea Vanneca i iskusnog Perkena, Danca s vezama u Njemačkoj. Njihovo putovanje i sebični ciljevi ih vode u Kambodžu, gdje traže kmerske reljefe, ali i nestalog pustolova po imenu Grabot.