La Reine Margot (film, 1994)

La Reine Margot (sh. Kraljica Margot) je francusko-italijansko-njemački historijski film snimljen 1994. godine u režiji Patricea Chéreaua. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Alexandrea Dumasa Oca, odnosno remake istoimenog filma iz 1954. godine. Naslovna protagonistica, čiji lik tumači Isabelle Adjani, je Margaret od Valois, je francuska princeza koju njena majka, katolička kraljica Catherine de Medici (koju tumači Virna Lisi), godine 1572. namjerava udati za hugenotskog (protestantskog) kralja Henrija III od Navarre (koga tumači Daniel Auteuil) u nastojanju da se na taj način postigne nacionalno pomirenje i zaustave višedecenijski vjerski ratovi. Radnja prikazuje kako te planove poremeti krvava Bartolomejska noć, ali i Margotina strastvena veza sa protestantskim plemićem La Môleom (koga glumi Vincent Perez).

La Reine Margot
RežijaPatrice Chéreau
ProducentClaude Berri
ScenarioDanièle Thompson
Patrice Chéreau
sinopsis: Alexandre Dumas, père
UlogeIsabelle Adjani
Daniel Auteuil
Virna Lisi
Vincent Pérez
Dominique Blanc
MuzikaGoran Bregović
FotografijaPhilippe Rousselot
MontažaFrançois Gédigier
Hélène Viard
StudioRenn Productions
France 2 Cinéma
D.A. Films
N.E.F. Filmproduktion und Vertriebs
Degeto Film
Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland
WMG Film
RCS Films & TV
Centre National de la Cinématographie
Canal+
Miramax
Eurimages
DistribucijaAMLF
Miramax
Datum(i) premijere
13. 5. 1994 (1994-05-13)
Trajanje162 min. (originalna verzija)
141 min. (Miramaxova verzija)
Zemlja Francuska
 Italija
 Njemačka
Jezikfrancuski
italijanski
Budžet18,3 mil. $ (proc.)
Bruto prihod16,3 mil. $[1]

La Reine Margot, koji je u vrijeme premijere na Kanskom festivalu predstavljao jedan od najskupljih i najambicioznijih ostvarenja evropska kinematografije, izazvao je veliku pažnju zbog eksplicitnih prikaza incesta i drugih seksualnih izopačenosti među historijskim likovima, ali još više zbog izuzetno brutalnog, krvavog i dotada nezapamćeno realističnog prikaza jednog od najzloglasnijih pokolja u historiji. Film se snimao u vrijeme još aktualnog rata u Bosni i Hercegovini, te je u dijelu kritike shvaćen kao alegorija na tada aktualne događaje, odnosno komentar na etničko čišćenje i masovne pokolje motivirane etničkom i vjerskom mržnjom. Tome je dosta pridonio i istoimeni soundtrack bosanskog muzičara Gorana Bregovića inspiriran narodnom muzikom sa područja bivše Jugoslavije. La Reine Margot je na Kanskom festivalu nagrađena posebnom nagradom žirija.

Film danas, međutim, nije dostupan u originalnom obliku, jer je hollywoodski studio Miramax prilikom ugovaranja američke distribucije inzistirao da se iz njega isijeku scene u trajanju od oko 21 minut.

Izvori uredi

  1. „La Reine Margot (Queen Margot) (1994)- JPBox-Office”. Jpbox-office.com. Pristupljeno 18. VII 2017. 

Vanjske veze uredi