Za ostala značenja, vidi María.

La María ili María je kolumbijska mini-serija, produkcijske kuće RCN Televisión, snimana tokom 1991.[1] Temelji se na istoimenom klasičnom romanu kolumbijskog književnika Horhea Isaaksa iz 1867. koji je bio ekranizovan desetak puta. Ova verzija je poznata po tome što je scenario za nju napisao nobelovac Gabrijel Garsija Markes.

María
Drugi nazivLa María
Žanrdrama
Formatmini-serija
ScenarioHorhe Isaks (roman)
Gabrijel Garsija Markez
Eliseo Alberto Dijego
Manuel Arijas
RežijaAmparo de Gomez
Lisandro Duke Naranho
NastupajuViktorija Gongora
Luis Fernando Ojos
Zemlja porijekla Kolumbija
Jezik/cišpanski
Broj epizoda10
Produkcija
Trajanje~60 minuta po epizodi
DistributerRCN Internacional
Eksterni linkovi
Službene stranice

U Srbiji je emitovana 1999. na Trećem kanalu RTS-a pod naslovom Marija.

Sinopsis uredi

Marija je priča o nemogućoj ljubavi, podstaknutoj nadom i okončanoj smrću.

Marija je kao dete ostala siroče i odrasla u domu rođaka Efraina i Eme kao jedna od njih. Po završetku srednje škole Efrain se vratio kući. Posle kraćeg vremena između njega i Marije javlja se ogromna ljubav, za koju Efrain veruje da je incest jer misli da je ona njegova sestra. Kada sazna istinu osećanja prema njoj postanu jača nego ikad. Sreća biva prekinuta kada Karlos, Efrainov najbolji prijatelj, zaprosi Mariju. Međutim, ljubav prema Efrainu je veća i Marija odbija Karlosa.

Kasnije se na imanju pojavljuje zgodni poručnik Barijentos, zainteresovan za Mariju, koji izaziva ljubomoru u Efrainu. Situacija dovodi do dvoboja koji poručnik odbija. Nakon što obavi posao zbog kojeg je boravio u mestu, Barijentos odlazi a Efrainu bude lakše. U ljubav se umeša Efrainov otac koji želi da njegov sin studira medicinu u Londonu. Odlazak voljenog rastužuje Mariju što uzrokuje pojavu epilepsije koju je nasledila od majke.

Uz to, Marijina bolest podstakne Efraina da ode u London i pronađe lek. Trenutak za rastanak je došao, Efrain odlazi na put a Marija, sve češće bolesna, pronalazi utehu u nadi da će se vratiti i u ljubavnim pismima koja joj šalje iz Londona.

Godinu dana kasnije, Efrain saznaje da je Marijino stanje sve gore i istog trenutka se vraća, u mislima noseći sliku svoje voljene kako ga doziva. Međutim, u međuvremenu Marija premine. Neutešan, Efrain obilazi mesta na kojima je proveo najlešpe trenutke sa njom i prisećajući se nesrećne ljubavne priče zauvek nestaje u tami noći.

Uloge uredi

Glumac: Uloga:
Viktorija Gongora Marija
Luis Fernando Ojos Efrain
Alehandra Borero Efrainova mama
Hulio Medina Efrainov otac
Marija Paulina de Zubirija Ema

Napomene i reference uredi

  1. „Osnovni podaci o seriji”. Arhivirano iz originala na datum 2011-09-06. Pristupljeno 2012-10-02. 

Vanjske veze uredi