La Grande Vadrouille

La Grande Vadrouille

njemački šljem korišten kao rekvizit (lijevo) i originalna filmska klapa (desno)
Režija Gérard Oury
Producent Robert Dorfmann
Scenario Marcel Jullian
Gérard Oury
Danièle Thompson
Georges Tabet
André Tabet
Uloge Bourvil
Louis de Funès
Claudio Brook
Terry-Thomas
Muzika Georges Auric
Hector Berlioz
Fotografija André Domage
Alain Douarinou
Claude Renoir
Montaža Albert Jurgenson
Datum(i) premijere
1. decembar 1966 (1966-12-01)
Trajanje 132 min.
Zemlja  Francuska
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik francuski
engleski
njemački
Budžet 2,3 mil. $

La Grande Vadrouille (sh. Velika šetnja), u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Velika avantura, je francusko-britanska ratna filmska komedija snimljena 1966. godine u režiji Gérarda Ouryja, poznata kao jedno od najpopularnijih i najgledanijih ostvarenja u historiji francuske kinematografije.

Radnja se događa 1941. godine kada za vrijeme Drugog svjetskog rata RAF-ov bombarder bude oboren iznad okupirane Francuske, nakon čega članovi njegove posade iskoče padobranima te se nastoje skrivati od Nijemaca pri čemu im, ispočetka prilično nevoljko, pomaže grupa živopisnih likova koja će im na kraju pomoći da pobjegnu u teritoriju van njemačke okupacije. Inspiraciju za film velikim dijelom dao veliki uspjeh Ouryjevog prethdnog filma Le Corniaud gdje su bili nastupili dvojica popularnih komičara - Bourvil i Louis de Funes - a koji se u Velikoj avanturi pojavljuju u ulogama soboslikara Bouveta i dirigenta Leforta. Velika avantura je postigla enorman uspjeh u Francuskoj, gdje ju je prilikom prve kino-distribucije pogledalo čak 17 miliona ljudi, a što je rekord koji neće biti oboren sve do Titanica 1998. godine.

Velika avantura je imala veliki uspjeh i u Jugoslaviji, gdje je njena popularnost bila takva, da je 1980-ih distribuiran u kino-dvoranama čak i nakon što se nekoliko godina prije bila prikazana na programu JRT-a.

UlogeUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi