Ly Thuong Kiet

(Preusmjereno sa stranice Lý Thường Kiệt)
Za južnovijetnamski ratni brod v. RVNS Ly Thuong Kiet (HQ-16).

Lý Thường Kiệt (; 1019–1105) bio je vijetnamski vojskovođa iz doba dinastije Ly, koji se zbog pobjeda nad kineskom vojskom dinastije Song smatra jednim od najvećih narodnih junaka Vijetnama.

Cơ Xá Linh Từ, svetište Lý Thường Kiệtu u Hanoju.

Rodio se u Thang Longu, sjedištu dinastije Ly, pod imenom Ngo Tuan. Otac mu je bio jedan od nižerangiranih carskih generala. Mladi Ngo Tuan je 1036. ušao u carsku službu, prvo kao konjički kapetan, potom kao oficir carske garde. Zbog brojnih zasluga je dobio počasno carsko ime Ly Thuong Kiet.

Godine 1075. je Wang Anshi, kancelar kineske dinastije Song, dobio vijest o tome da su Čampe na jugu razbile vijetnamsku vojsku te je kineskog cara nagovorio da pokrene pohod s ciljem da se Vijetnam ponovno podgvrne kineskoj vlasti. Vijetnamski car je, pak, čuvši za kineske pripreme, pokrenuo preventivni udar na južnu Kinu; Ly Thuong Kiet i Nung Ton Dan su nakon 40 dana borbi kod današnjeg Nanninga razbili tri kineske vojske. Sljedeće godine su Kinezi pokrenuli pohod u savezu sa Čampama i Kmerskim Carstvom; međutim, Ly Thuong Kiet im je uspio postaviti zamku na rijeci Nhu Nguyet te porazio, pri čemu je poginulo preko 1000 kineskih vojnika. Nakon te pobjede je pokrenuo dva pobjedonosna pohoda na Čampe.

Ly je, prema predaji, 1077. napisao Nam Quoc Son Ha ("Planine i rijeke Južne zemlje"), kratku pjesmu koja se kasnije smatrala prvom vijetnamskom deklaracijom nezavisnosti.

Vanjske veze uredi