Kuwagamon (japanski: クワガーモン) je fiktivni lik iz Digimon serijala koji se pojavljuje u prve dvije sezone animea i dodatnim materijalima. Kuwagamon je insekt Digimon na Champion levelu, a izgledom podsjeća na jelenka. Ime je dobio po japanskom nazivu "kuwagata-mushi" (kao i Kokuwamon), što je narodni naziv za jelenka. Kuwagamonovo tijelo prekriveno je tvrdim crvenim oklopom, što mu da je jake obrambene sposobnosti, ali je i napadački jak te će svojim oštrim kliještima napadati svoje protivnike dok ih ne usmrti. Njegov najveći rival je Kabuterimon. Prilikom televizijskog reklamiranja, Kuwagamon je bio jedan od Digimona koji je pjevao "Two, Four, Six, Eight, who do we annihilate!?".

Kuwagamon
Kuwagamon
Kuwagamon
(クワガーモン)
Osnovno
Anime(i)Digimon Adventure
Digimon Adventure 02
Premijerni nastup"Tako je počelo..."
Posljednji nastup"Živi svoje snove"
Glasove posudiliAdventure 02:
Japan Juuto Kazama
Sjedinjene Američke Države Michael Sorich
Digivolucije
RookieKokuwamon
UltraOkuwamon
MegaGranKuwagamon
Profil
LevelChampion
TipVirus
SkupinaInsekt Digimon
Partner(i)Jurij (02)
Vanjske poveznice
Članak na Digimon Wikia

Pojavljivanja uredi

Anime uredi

Digimon Adventure uredi

Tri inkarnacije Kuwagamona kroz dvije sezone animea:
• Kuwagamon na otoku File kreće prema Taiju koji ga promata kroz dalekozor
• Kuwagamon sa Servera koji je napao Taija i Agumona
• Kuwagamon ruskog dječaka Jurija u "čišćenju" Moskve od zalutalih Digimona

Kuwagamon je bio prvi Digimon što su ga djeca susrela po dolasku u Digitalni svijet. Dok je Tai, na stablu, proučavao okolinu, vidio je ogromnog kukca za kojeg se ispostavilo da je Kuwagamon koji ih je jedno vrijeme lovio po šumi, ali su ih sakrili njihovi partneri. Kasnije, ipak, Kuwagamon ih je ponovo locirao i napao. Iako su ga maleni Digimoni uspjeli privremeno onesposobiti, bila je potrebna Digivolucija na Rookie level da, zajedničkim snagama, nanesu veću štetu Kuwagamonu. Ipak, Kuwagamon nije potpuno poražen te se, bijesan, vratio i Oštrom zamkom srušio liticu na kojoj su stajali, ali je i on pao u vodu zajedno s djecom, koja su se spasila.

Kasnije, djeca susreću jednog Kuwagamona u pustinji na Serveru, ali se ispostavlja kako ovaj nije identičan onome s otoka File. Naime, kombinirani napadi Rookie Digimona nisu bili dovoljni tako da su Tai i Agumon bili ozbiljno ugroženi napadom znatno jačeg Kuwagamona. Ipak, pravoremena intervencija Piximonove Digi-bombe uništila je Kuwagamona.

Posljednje Kuwagamonovo pojavljivanje u prvoj sezoni bilo je nakon pobjede djece nad VenomMyotismonom i isprepletanja dvaju svjetova. Naime, jedan Kuwagamon zalutao je iz Digitalnog u stvarni svijet i napao avion. Iako ga je Kabuterimon pokušao uništiti svojim napadom, Elektrošoker je samo prošao kroz Kuwagamona.

Digimon Adventure 02 uredi

Kuwagamon se pojavljuje i u drugoj sezoni u nekoliko navrata, mada su to uglavnom cameo nastupi. Na početku, vidimo kako je nekolicina Kuwagamona pod kontrolom Cara Digimona te kako pomažu DarkTyrannomonu u napadu na skupinu Tuskmona. Jedan je napao Codyja i Izzyja, a s jednim se borio Digmon. Kasnije, vidimo jednog Kuwagamona kako se kukavički sakriva u šumi (i cvokoće kliještima) kada je njom prolazio BlackWarGreymon, a jedan primjerak bio je među Digimonima koji su prodrli u Stvarni svijet i prekinuli Mattov koncert. Kasnije, jedan se pojavio u New Yorku.

Ipak, Kuwagamon je, u ovoj sezoni, prvi puta viđen na strani izabrane djece i to kao partner Digimon ruskog dječaka, Jurija. U zadnjoj epizodi saznajemo da su i druga djeca imala Kuwagamone za partnere kada se nekolicina istih pojavi kako bi pomogla u borbi protiv MaloMyotismona.

Manga uredi

Digimon Adventure V-Tamer 01 uredi

Taichi Jagami i Zeromaru bore se protiv jednog Kuwagamona što ga je trenirao Leo. Iako je isprva prebrz za Zeromarua, Taijev Digimon uspije ga umiriti dovoljno dugo dok ga ne pobjedi.

Kasnije, jedan se Kuwagamon pojavljuje među Digimonima koje ubije Neo Saiba, a drugi radi za njega i kasnije vrši DNA Digivoluciju s Kokatorimonom u Megadramona. Još jedan Kuwagamon pojavljuje se kao pomoćnik Lord HolyAngemona, ali ga, prilikom invazije na dvorac, ubije Airdramon.

Digimon Next uredi

Kuwagamon se pojavljuje u Stvarnomu svijetu kao prvi Digimon kojemu je to pošlo za rukom. Nakon što je Tsurugi Tatsuno napustio terminal za igru, završio je na praznoj stanici podzemne željeznice gdje ga je dočekao Kuwagamon. Divlji Digimon ga je napao, ali je njegov Greymon intervenirao i spasio stvar, mada Tsurugi nije prošao bez ozljede. Iako Tsurugi nije bio siguran je li se radilo o iluziji ili stvarnosti, Piximon mu je kasnije potvrdio kako je spona među svjetovima bila poremećena i da je Kuwagamon zalutao u njihov svijet.

Igre uredi

Digimon World uredi

Kuwagamon se može dobiti Digivoluiranjem Kunemona ili Palmona, a dalje može Digivoluirati u Piximona, HerculesKabuterimona ili Vademona. Divilji Kuwagamoni mogu se susresti u regiji Beetle Land, zajedno s njihovim rivalima, Kabuterimonima. Jedan Kuwagamon se pridruži gradu nakon što sazna da igrač vježba u areni, čime blago unaprijedi Green Gym.

Digimon World 2 uredi

Kuwagamon Digivoluira iz Kunemona, a dalje Digivoluira u Okuwamona. Također, pojavljuje se i kao boss, zajedno s Gesomonom i Octomonom.

Digimon World 3 uredi

Kuwagamon je prvi Digimon s kojim se igrač bori nakon što ga tamer Genji izazove na borbu po izlasku iz centra. Kasnije se može pronači u regiji Asuka's East Sector, u sklopu Wire Foresta. Cijan varijanta istog Digimona može se susresti na istoj lokaciji nakon što igrač porazi vođu Suzakua. U PAL verziji igre, Kuwagamon se može susresti u regiji Amaterasu's Central Park, nakon što igrač porazi Galacticmona.

Digimon World DS uredi

Kuwagamon Digivoluira iz Tentomona, a dalje Digivoluira u Okuwamona. Također, pojavljuje se u regiji Steamy Jungle.

Digimon World Dawn and Dusk uredi

Kuwagamon Digivoluira iz Dokunemon uz LV20 i minimalno 380 Insect/Plant Exp., a dalje Digivoluira u Okuwamona. Također, pojavljuje se u regiji Resistor Jungle.

Digimon Story: Lost Evolution uredi

Kuwagamon Digivoluira iz Kokuwamona, a dalje Digivoluira u Okuwamona. Također, pojavljuje se u regiji Resistor Jungle.

Sposobnosti uredi

Ime Prijevod Kanji/Kana Romanizacija Engleski Njemački Opis
Scissor Arms Oštre ruke シザーアームズ Shizaa Aamuzu Scissor Claw Scherenarme
Scherenhieb
Kuwagamon koristi kliješta na glavi kako bi ugrabio protivnika i onda ga stistao sve dok ga ne ubije.
Trap Scissors Oštra zamka トラップシザーズ Torappu Shizaazu Trap Scissors N/A Kliješta zabije u zemlju kako bi izazvao potres ili odron.
Tai Atari Udar šakom たいあたり Tai Atari Body Blow
Tackle
Schlagattacke Kuwagamon rukama udara neprijatelja.
Power Guillotine Moćna giljotina パワーギロチン Heru Kontorakuto Power Scissors Powerschere Kliještima zgnječi svog protivnika.

Zanimljivosti uredi

  • Kuwagamon je jedini Digimon koji se u jednoj sezoni pojavio čak tri puta u važnijoj ulozi, ali se nije radilo o istoj jedinki, već o tri različite. Takva situacije javljale su se i kasnije, ali tada bi se radilo isključivo o cameo nastupima.

Eksterni linkovi uredi

Kuwagamon na Digimon Wiki