Kutija smrti (주검의 상자 - Jugeomeui sangja) je južnokorejski crno-bijeli igrani film snimljen 1955. godine u režiji Kim Ki-younga, a kome je to predstavljao režijski debi, poznat također i kao prvo zvučno ostvarenje korejske kinematografije.[2] Po žanru je mješavina drame i trilera, a protagonist je seoski mladić koji sticajem okolnosti završi u logoru komunističkih aktivista koji namjeravaju podmuklim terorističkim akcijama pridobiti seljake na svoju stranu. Radnja prikazuje kako nastoji osujetiti njegove namjere, ali i napustiti logor prije nego što u njemu eksplodira tempirana bomba.

주검의 상자
RežijaKim Ki-young[1]
ScenarioKim Chang-sik
UlogeChoi Moo-ryong
Kang Hyo-shil
MuzikaJeong Yoon-joo
FotografijaKim Hyeong-geun
MontažaYu Jae-won
DistribucijaU.S.I.S.
Datum(i) premijere
11. 6. 1955 (1955-06-11)
Zemlja Južna Koreja
Jezikkorejski

Kutija smrti je snimljena nekoliko godina nakon završetka korejskog rata, u kome je Kim Ki-young radio za američku vojsku, odnosno njene jedinice zadužene za psihološki rat i propagandu koje su, između ostalog, bile snimale propagandne filmove. Kim je tada stekao ne samo vrijedno iskustvo, nego su mu Amerikanci ostavili i dio tehničke opreme sa kojom je dovršio vlastiti film. I sam je film imao snažan propagandni, odnosno antikomunistički naboj. Usprkos toga, dobio je brojne pohvale od strane kritike, te bio zaslužan za uspješni nastavak Kimove karijere.

Usprkos važnosti za historiju korejske kinematografije, njegove su kopije brzo iščezle te se dugo vremena smatrao izgubljenim. Jedna je kopija 2011. godine pronađena u američkoj arhivi, ali bez tonskog zapisa.

Izvori uredi

  1. „The Box of Death (Jugeom-ui sangja)(1955)”. KMDb Korean Movie Database. Pristupljeno 22. I 2008. 
  2. Vick, Tom. „Kim Ki-young: Biography”. Allmovie. Arhivirano iz originala na datum 2006-04-26. Pristupljeno 25. I 2008. 

Literatura uredi

Vanjske veze uredi