Kutbudin Širazi

Kutbudin Širazi (perz. قطب‌الدین شیرازی, punim imenom Mahmud ibn Masud ibn Muslih) je rođen 1236. godine u poznatoj naučničkoj porodici u iranskom gradu Širazu. Umro je 1311. u Tabrizu, u 75. godini života.[1]

Osnovne studije medicine savladao je kod svog oca. Iz ljubavi prema znanju napustio je rodni grad i započeo svoja duga putovanja. Kasnije će postati jedan od najslavnijih učenika Hadže Nasirudina Tusija kod koga će usavršiti svoje preliminarno znanje iz matematičkih disciplina i astronomije.

Od njegovih matematičkih dela treba izdvojiti perzijski prevod Tusijevog kritičkog pregleda Euklidovih Elemenata. Kutbudin Širazi je napisao i brojne autorske traktate, među kojima su i Risalatun fi haraka ad-dahrađa [O kretanju brodova] i Fi an-nisba bajn al-mustavi va al-munhani [O odnosu između prave i krive linije]. Ostavio je za sobom i čuvenu referentnu perzijsku enciklopediju Durra at-tađ va al-girra ad-dabađ [Dragulj u kruni i čuperak brokata]. Ovo remek-delo sadrži obimniji uvod i pet glavnih poglavlja. Širazi u četvrtom poglavlju piše o nekim od važnih matematičkih nejasnoća iz oblasti geometrije, astronomije, aritmetike i muzike.

Izvori

uredi

Literatura

uredi
  • Ali Akbar Velajati (2016). Istorija kulture i civilizacije islama i Irana (Preveo s persijskog dr Muamer Halilović). Centar za religijske nauke „Kom”. Beograd (str. 240.)