Curaçao

(Preusmjereno sa stranice Kurasao)


Koordinate: 12° 11′ SG Š, 68° 59′ ZGD

Kurasao (port. Curaçao, papijamento Kòrsou) je ostrvo u južnom delu Karipskog mora blizu severne obale Venecuele. Kurasao je jedna od samoupravnih teritorija Kraljevine Holandije, pored Arube, Holandije i Ostrva Sveti Martin. Glavni grad ostrva Kurasao je Vilemstad.

Kurasao
Curaçao
Kòrsou
Zastava Grb
Državna himna: "Himno di Kòrsou"
Glavni gradVilemstad
Službeni jezici Holandski, Papijamento
Vlada Ustavna monarhija
 -  Monarh Vilem-Aleksander
 -  Guverner Lucille George-Wout
 -  Premijer Eugene Rhuggenaath
Površina
 -  Ukupno 444 km2
Stanovništvo
 -  Popis iz 2011  142.180 (-.)
 -  Gustoća 319/km2
Valuta Gulden holandskih antila
Vremenska zona -04
Pozivni broj 599-9
Web domena .aw
Mapa ostrva Kurasao

Površina ostrva je 444 km². Prema popisu iz 2001. na ostrvu živi 130.627 ljudi, što daje gustinu stanovništva od 294 stanovnika po kvadratnom kilometru. Kurasao se nalazi izvan pojasa uragana, koji ipak retko pogode ovo ostrvo.

Zvanična valuta je gulden holandskih antila a od 2012. biće promenjena u karipski gulden.

Istorija

uredi
 
Holandska kolonijalna arhitektura u luci Vilemstada

Prvi stanovnici Kurasaa su bili Aravak indijanci. Prvi evropljani su stigli do ostrva u španskoj ekspediciji Alfonsa de Ojede 1499. Bolesti koje su španci doneli su uništili lokalno stanovništvo. Ostrvo su zauzeli Holanđani 1634. Holandska zapadnoindijska kompanija je osnovala naselje Vilemstad koje je postalo trgovačka luka. Vilemstad je bio centar za trgovinu robovima. Bogatstvo stečeno trgovinom robljem obogatilo je stanovnike ostrva i doprinelo izgradnji impresivnih arhitektonskih ostvarenja.

Početkom 19. veka ostrvo je menjalo gospodare (Velika Britanija, Francuska, Holandija), da bi se od 1815. vratilo pod Holandsku vlast. Trgovina robljem je ukinuta 1863. Kraj trgovine robljem stvorio je ekonomske probleme ostrvljanima i uticao na odliv stanovništva. Pronalazak izvora nafte 1914. dramatično je izmenio ekonomske prilike. Na ostrvu je izgrađena rafinerija nafte koja je postala veliki poslodavac.

Veće ostrva Kurasao je 1984. promovisalo Nacionalnu zastavu i himnu ostrva.

Krajem 2010. Kurasao je postao autonomni konstitutivni član Kraljevine Holandije, u skladu sa rezultatima referenduma iz 2005.

Poreklo imena

uredi

Poreklo imena ostrva još nije sasvim jasno. Jedno objašnjenje je da ono potiče od portugalske reči za srce „korasao“ (coração), što bi se odnosilo na trgovački značaj Kurasaa. Drugo objašnjenje je da su prvobitni stanovnici sebe nazivali ovim imenom.

Geografija

uredi

Klima na Kurasau je polu-pustinjska (klima savane). Biljni svet ostrva se uglavnom sastoji od kaktusa, bodljikavog žbunja i četinara. Najviša tačka ostrva je na 375 metara nadmorske visine. Na Kurasau postoje slane močvare gde se odmaraju i hrane jata flamingosa. Jugoistočno od Kurasaa nalazi se malo nenaseljeno ostrvo Mali Kurasao.

Ostrvo je okruženo koralnim sprudovima i poznato je kao odlično mesto za ronjenje.

Stanovništvo

uredi

Narod na ostrvu je mešavina afričkog (većina), holandskog, istočnoazijskog i portugalskog stanovništva. U novije vreme na ostrvo se doseljavaju imigranti iz Dominikanske Republike, Haitija, Kariba i Kolumbije.

Glavni jezici ostrva Kurasao su papjamento i engleski, dok se koriste i holandski i španski. Neki stanovnici ostrva govore sva 4 jezika.

Privreda Kurasaa se zasniva na rafinisanju nafte, turizmu i finansijskim uslugama.

Spoljašnje veze

uredi